Laktózmentes almás pite
Laktózmentes almás pite
  • timer90 perc
  • moodKözepes
  • person5 fő

Hozzávalók:

  • alma - 1 kilogramm
  • vaníliás pudingpor - 1 tasak
  • Cukor - 5 evőkanál
  • vaníliás cukor - 1 csomag
  • almalé - 3 dl
  • Fahéj - 1 evőkanál
  • Liszt - 30 dekagramm
  • laktózmentes margarin - 18,5 dekagramm
  • Cukor - 10 dekagramm
  • tojássárgája - 1 darab
  • Sütőpor - 9 gramm
  • tejföl - 1 evőkanál
  • vaníliás cukor - 1 csomag
  • Só - 1 csipetnyi
  • citromhéj - darab
  • citromlé - darab
  • vaj - 1 evőkanál
  • zsemlemorzs - 1 evőkanál

Elkészítés:

  1. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, és a többi hozzávalóval rugalmas tésztát gyúrunk. Amíg hűvös helyen pihen, elkészítjük a tölteléket.
  2. Töltelékhez az almát meghámozunk, és nagy lyukú reszelőn megreszeljük, majd a levét kinyomjuk.
  3. Közben a pudingot elkészítjük, a kétféle cukorral és a 3 dl almalével (kinyomott almalé). Ha felfőztük a tűzről levesszük, és belekeverjük az almát, hűlni hagyjuk. Fahéjjal ízesíthetjük.
  4. Egy 26 cm átmérőjű pite formát vajjal kikenünk és morzsával megszórjuk.
  5. A tészta 2/3-ad részét kerek lappá nyújtjuk, és kibéleljük vele a formánkat, kevés morzsát szórunk bele, villával megszurkáljuk, majd belesimítjuk a tölteléket.
  6. A maradék tésztánkkal berácsozzuk a tetejét.
  7. Sütés 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig, a sütőből kivéve teljesen kihűtjük, csak azután szeleteljük fel.
  8. Porcukorral meghintve tálaljuk.