Kürtöskalács a sütőből
  • timer40 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Tészta

    • liszt - 75 dekagramm
    • tojás - 2 darab
    • olvasztott Rama - 10 dekagramm
    • élesztő - 3 dekagramm
    • cukor - 4 evőkanál
    • citrom lereszelt héja - 1 darab
    • vaniliaaroma - 1 evőkanál
    • só - 1 csipetnyi

    Forgatás

    • kristálycukor - 1 darab
    • durvára darált dió - 10 dekagramm
    • tojássárgája - 1 darab

    Elkészítés:

    1. A hozzávalókból tésztát dagasztunk és letakarva hagyjuk a duplájára kelni.
    2. Ezalatt elkészítjük a formákat, ami lehet konyhai papírtörlő gurigája, nagyobb üdítős, vagy sörös doboz, de akár üvegre is lehet tekerni. A gurigát vonjuk be alufóliával úgy, hogy a két végén is belenyomkodjuk, majd olajozzuk be.
    3. Ha megkelt a tésztánk, gyúrjuk át, nyújtsuk ki fél cm vékonyra, derelyemetszővel, vagy késsel szabjuk fel kb. kétujjnyi csíkokra és tekergessük a formára. Ahol vége egy csíknak, onnan folytatjuk a következővel, kicsit rányomkodva az előzőre.
    4. Kenjük le tojássárgával, forgassuk bele a cukor és a dió keverékébe, majd lábra állítva tepsibe helyezzük őket. Kb. 20 perc alatt megsülnek, magas hőfokon.
    5. Ha megsültek, könnyen lejönnek a gurigáról, ha fenn kihagyunk egy ujjnyi részt üresen. Takarjuk le még melegen, hogy ne száradjanak ki.
    6. Én mostanában kókuszreszelékbe szoktam forgatni, nekünk sokkal jobban ízlik mint a diós.