kristálycukor | 7 dekagramm |
---|---|
vaj vagy sütőmargarin | 8 dekagramm |
tej | 2.5 dl |
élesztő | 3.5 dekagramm |
finomliszt | 50 dekagramm |
só | 1 csipetnyi |
citrom | 1 darab |
étkezési keményítő | 3 dekagramm |
---|---|
rum | 1 evőkanál |
tojássárgája | 2 darab |
tojás | 1 darab |
kristálycukor | 18 dekagramm |
vaj vagy sütőmargarin | 6 dekagramm |
tehéntúró | 50 dekagramm |
tej | 2.5 dl |
---|---|
mandulaforgács | 5 dekagramm |
zsemlemorzsa | 2 evőkanál |
darált mák | 25 dekagramm |
kristálycukor | 10 dekagramm |
tojásfehérje | 2 darab |
Különleges tallérok a Desszertek kategóriában
Egy kanál tejet langyosra melegítek, feloldom benne az élesztőt. A lisztet elmorzsolom a vajjal vagy sütőmargarinnal, hozzáadom a
cukrot, egy pici sót, a citrom reszelt héját, szükség szerint még egy kis tejet, a megkelt élesztőt, és az egészet összegyúrom, megdagasztom. Letakarva, meleg helyen félórát kelesztem. A kelt tésztát belisztezett deszkára teszem és 5 mm vastagra nyújtom. Egy nagyobb átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szúrok ki belőle. A körök egyik felére túrókrémet, a másik felére mákos tölteléket kenek. A tallérokat kivajazott vagy kisütőmargarinozott, kilisztezett tepsibe teszem, és meleg helyen hagyom kelni még egy kicsit. Ekkor megszórom szeletelt mandulával, és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütöm. Túrókrém: az összes hozzávalót robotgéppel simára keverem. Mákos töltelék: a mákos töltelékhez a tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verek, beleforgatom a mákot, majd hozzáadom a tejet meg a zsemlemorzsát.