Krumplis pogácsa
Krumplis pogácsa
  • timer0 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • tojás a kenéshez - 1 darab
  • vaj vagy sütőmargarin - 10 dekagramm
  • élesztő - 3 dekagramm
  • só - 1 darab
  • áttört főttkrumpli (vagy 10 dkg krumplipehely 2 dl langyos tejjel elkeverve) - 30 dekagramm
  • tejföl - 2 dl
  • liszt - 50 dekagramm
  • narancs vagy citrom reszelt héja
  • cukrozott gyümölcs (szikkadt lekvárral vagy befőttel helyettesíthető)

A tetejére

  • olvadó sajt - 1 kevés
  • szezámmag vagy napraforgómag - 1 kevés

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat összegyúrjuk (elég lágy tésztát kapunk). Ezután kétféleképpen készíthetjük tovább. 1.) A tésztát lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagságúra és téglalap alakúra nyújtjuk. A tetejét éles késsel berácsozzuk, megkenjük felvert tojással, megszórjuk ízlés szerint sajttal, szezámmaggal, aztán egyenlő nagyságú (kb. 5 cm oldalhosszúságú) hasábokra vágjuk. vagy, 2.) A tésztát lisztezett deszkán fél centi vasragra és téglalap alakúra nyújtjuk. Balról jobbra, jobbról balra, fentről lefelé és lentről felfelé középre hajtjuk. Konyharuhával letakarjuk, és negyed óráig pihentetjük. Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük, ezután újra kinyújtjuk a tésztát, most már kb. 2 centi vastagságúra, a tetejét éles késsel berácsozzuk, megkenjük felvert tojással, megszórjuk ízlés szerint sajttal, szezámmaggal, aztán egyenlő nagyságú (kb. 5 cm oldalhosszúságú) hasábokra vágjuk. A pogácsákat előmelegített sütőben kb. 200 fokon addig sütjük, míg az aljuk és tetejük megbarnul. A sütőből kivéve a pogácsa még meglehetősen lágy, langyosra hűtés előtt ne fogyasszuk!