Feltöltve:

Krumplis tészta

timer 30
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 5

Hozzávalók

burgonya50 dekagramm
fodros kocka tészta25 dekagramm
vöröshagyma (nagy fej)1 darab
fűszerpaprika2 teáskanál
napraforgóolaj2 evőkanál
2 teáskanál
Delikát ételízesítő1 teáskanál
őrölt bors1 teáskanál

A krumplis tésztáról
A krumplis tészta (más nevén burgonyás tészta, grenadírmars, vagy gránátos kocka) receptje már 1935-ben megjelent Az Ínyesmester ezer új receptje című kötetében.
A krumplis tészta története ott kezdődött, hogy az Osztrák–Magyar Monarchiában a katonák javarészt tésztát, főzeléket kaptak, és csak nagyon kevés alkalommal szerepelt hús az ételeikben. Mivel nagyon fontos szempont volt az olcsóság és az egyszerűség, gyakran készítettek krumplis tésztát a katonáknak. A krumplis tészta szinte elronthatatlan és gyorsan összedobható. Legyen szó ebédről vagy vacsoráról, a krumplis tészta szinte bármikor bevethető. A krumplis tészta elkészítése vidékenként kis mértékben eltérhet, pont úgy, ahogy az elnevezése is. Vannak, akik apróra vágott paradicsomot vagy paprikát is felhasználnak a pörkölt alapba, mások pedig a fokhagymára esküsznek.
Vannak, akik a kifőtt tésztát összekeverik a krumplival, de olyanok is, akik bővebb lére hagyják a krumplit és ebben kezdik el főzni a tésztát. A krumplis tészta lényege, hogy amikor összekevered a krumplit a tésztával, akkor mindig alaposan forgasd össze a sóval, a borssal és a parikával! Egy jó tanács még a krumplis tészta elkészítésénél, hogy vágjuk minél kisebb kockákra krumplit, hiszen annál hamarabb megfő.
Ha szeretnéd a tökéletes ízélményt elérni, akkor készíts házi tésztát, persze így már nem lesz olyan egyszerű és gyors az elkészítése.
A krumplis tészta finom, olcsó és laktató étel. Csemege- vagy kovászos uborkával pedig tökéletes fogás egy mozgalmas nap után.

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    A meghámozott, kockára vágott burgonyát 2 tk sóval ízesített bő 1 liter vízben megfőzzük. Ezalatt a hagymát felkockázzuk, és az olajon aranysárgára pirítjuk, pároljuk. A tűzről félrehúzva megszórjuk a fűszerpaprikával.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    A megfőtt burgonyát szűrőkanállal lecsepegtetve a hagymához adjuk, és a krumpli forrásban levő főzővizében kifőzzük a tésztát.

  3. 3. lépés

    3. lépés képe

    Ezalatt a burgonyát fakanállal kevergetve durvábbra törjük, hozzádobjuk a kifőtt tésztát. Delikáttal, őrölt borssal ízesítsük. Jól átkeverjük. Ízlés szerint kevés szalonnazsíron megpiríthatjuk az alját.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Grízes tészta

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 4

Túrós csusza

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0

Káposztás tészta sósan

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1

Káposztás tészta édesen

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1

Kelkáposztás tészta

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Kelkáposztás tészta

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Krumplis tészta

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Krumplis tészta

timer 50"
mood Közepes
thumb_up 0

Káposztás tészta

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 0

Krumplis tészta

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Burgonyás tészta

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Krumplis gánica

timer 55"
mood Közepes
thumb_up 0

Slambuc ( öhöm)

timer 50"
mood Közepes
thumb_up 1

Alföldi tejfölös nokedli

timer 25"
mood Közepes
thumb_up 3