A krumplis tésztáról
A krumplis tészta (más nevén burgonyás tészta, grenadírmars, vagy gránátos kocka) receptje már 1935-ben megjelent Az Ínyesmester ezer új receptje című kötetében.
A krumplis tészta története ott kezdődött, hogy az Osztrák–Magyar Monarchiában a katonák javarészt tésztát, főzeléket kaptak, és csak nagyon kevés alkalommal szerepelt hús az ételeikben. Mivel nagyon fontos szempont volt az olcsóság és az egyszerűség, gyakran készítettek krumplis tésztát a katonáknak. A krumplis tészta szinte elronthatatlan és gyorsan összedobható. Legyen szó ebédről vagy vacsoráról, a krumplis tészta szinte bármikor bevethető. A krumplis tészta elkészítése vidékenként kis mértékben eltérhet, pont úgy, ahogy az elnevezése is. Vannak, akik apróra vágott paradicsomot vagy paprikát is felhasználnak a pörkölt alapba, mások pedig a fokhagymára esküsznek.
Vannak, akik a kifőtt tésztát összekeverik a krumplival, de olyanok is, akik bővebb lére hagyják a krumplit és ebben kezdik el főzni a tésztát. A krumplis tészta lényege, hogy amikor összekevered a krumplit a tésztával, akkor mindig alaposan forgasd össze a sóval, a borssal és a parikával! Egy jó tanács még a krumplis tészta elkészítésénél, hogy vágjuk minél kisebb kockákra krumplit, hiszen annál hamarabb megfő.
Ha szeretnéd a tökéletes ízélményt elérni, akkor készíts házi tésztát, persze így már nem lesz olyan egyszerű és gyors az elkészítése.
A krumplis tészta finom, olcsó és laktató étel. Csemege- vagy kovászos uborkával pedig tökéletes fogás egy mozgalmas nap után.
Hozzászólások