Rama Vajas Íz | 4 dekagramm |
---|---|
víz | 800 milliliter |
kakukkfű | 10 darab |
vöröshagyma | 1 darab |
libacomb | 4 darab |
olíva olaj | 2 evőkanál |
gerezd fokhagyma | 10 darab |
reszelt citromhéj | 1 teáskanál |
sütőtök | 1 darab |
rozmaring ág | 3 cm |
Knorr Házias Zöldség Levesalap | 1 darab |
rizottó rizs | 400 gramm |
parmezán sajt | 2 evőkanál |
libazsír | 1 liter |
durva tengeri só | 1 evőkanál |
Konfitált libacomb sütőtökös rizottóval a Főételek kategóriában
A libacombokat dörzsöljük be durva tengeri sóval és borssal. Vágjuk nagyobb darabokra a rozmaringot és a kakukkfüvet. A fokhagymát pucoljuk meg és törjük szét a kés lapjával. Dörzsöljük be ezzel is a combokat. A húsos felükkel egymásnak tapasztva tegyük őket egy tálba, majd tegyük 2-3 napra hideg helyre.
Mielőtt fölhasználjuk őket, szedjük le róluk az összes zöldfűszert és a fokhagymát, hogy sütés közben ne égjenek meg. Egy lábosban forrósítsuk föl a liba- vagy kacsazsírt. A combokat tegyük egy hőálló tálba és öntsük le őket a forró zsírral úgy, hogy lepje el őket. Majd fedjük le a tálat alufóliával. Tegyük 2 órára 160 fokra előmelegített sütőbe őket.
Mikor letelt a 2 óra, vegyük ki őket a sütőből. Vegyük ki a combokat a zsírból, hogy ne süljenek tovább. Ekkor még nem lesznek pirosra sültek, de vajpuhák lesznek. Ebben az állapotukban 2-3 hétig is elállnak a hűtőben. Ha leöntjük őket zsírral és úgy tesszük őket hideg helyre, akkor még jóval tovább is elállnak.
Mikor felhasználjuk őket, egy pici olajon vagy zsíron pirítsuk le a bőrös oldalukon egy serpenyőben, majd tegyük őket 180 fokos sütőbe, hogy melegedjenek át és legyenek szép, piros ropogósak. Bármilyen kedvenc köretünkkel fogyaszthatjuk, de az édeskés sütőtökös köretekkel különösen finom, mint pl. a rizottóval. Adhatunk hozzá bármilyen befőttet is, pl. sárgabarackot, birsalmát, szilvát.
Egyszerű sütőtökös rizottó elkészítése: A rizottóhoz a sütőtököt hámozzuk meg és kockázzuk fel. Sózzuk, borsozzuk, majd öntsük le pár evőkanál olíva olajjal. Tegyük egy tepsibe és 180 fokon, kb. 25 perc alatt süssük készre.
Közben kb. 800 ml vizet forraljunk fel és oldjunk fel benne 1 db Knorr Házias Zöldségleves alapot.
Egy lábosban forrósítsunk margarint és pirítsuk meg rajta az apróra vágott vöröshagymát. Reszeljük bele a fokhagyma gerezdeket is. Adjuk hozzá a rizottó rizst (ne mossuk le előtte) és pirítsuk meg egy kicsit. Majd a forró zöldséglevesből mindig adjunk egy-egy merőkanállal hozzá úgy, hogy előbb fője el a kevés levest, majd ekkor adjunk hozzá újra egy merőkanállal. Főzzük kicsit folyósra és ne főzzük túl a rizsszemeket. A végén keverjük hozzá a reszelt parmezánt, a citromhéjat és a sütőtököt. Ha szükséges, ízesítsük még a végén egy kevés Delikáttal.