Köleses túrótorta
  • timer90 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A töltelékhez

    • víz - 225 milliliter
    • vaníliaőrlemény - 0.5 teáskanál
    • nyírfacukor vagy xilit - 120 gramm
    • citrom reszelt héja és leve - 1 darab
    • tojás - 3 egész
    • natúr joghurt - 150 gramm
    • túró - 450 gramm
    • szemes köles - 75 gramm
    • Rama Vajas Íz - 15 gramm

    A mázhoz

    • víz - 1 darab
    • zselatin - 1 csapott mokkáskanál

    A linzerhez

    • teljes kiőrlésű búzaliszt - 200 gramm
    • tojássárgája - 1 darab
    • Rama Vajas Íz - 150 gramm
    • foszfátmentes sütőpor - 1 teáskanál
    • só - 1 csipetnyi
    • nyírfacukor vagy xilit - 50 gramm

    Elkészítés:

    1. Először a lisztet, a xilitet, csipet sót és a sütőport összekeverjük. Majd az összes hozzávalót gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze. Pihentessük 30 percet. Nem kell hűtőbe tenni, mert akkor könnyen törhet a linzer, elég ha hűvös helyre tesszük.
    2. A köles alaphoz olvasszuk meg egy serpenyőben a Vajas ízt, és ezen futtassuk meg a szemes kölest. Öntsük fel vízzel, forraljuk fel, majd lefedve, takaréklángon pároljuk puhára. Amikor láthatóan felszívta az összes nedvességet (max. 10 perc), akkor húzzuk le a tűzről, és hagyjuk lefedve további 10 percig. Majd hűtsük le teljesen.
    3. Tegyük egy üstbe a párolt kölest és a töltelék többi hozzávalóját, majd egy botmixerrel turmixoljuk olyan krémesre, amennyire csak lehet. B verzió: Szétmorzsoljuk kézzel a kihűlt kölest úgy, hogy szemeire essen, és belekeverjük a leturmixolt túrós alapba. Ebben az esetben rusztikusabb lesz a sütemény, jobban látszódik a töltelékben a köles.
    4. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, légkeverésen 160 fokra (légkeverésen egyenletesebben sül). Vegyünk egy 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát, és az aljára illesszünk rá egy darab szilikonos sütőpapírt. Vágjunk két olyan magas sütőpapír csíkot, mint a forma magassága. A forma oldalát belülről nagyon vékonyan kenjük át a Vajas ízzel, majd erre tapasszuk rá a papírcsíkokat.
    5. A tésztát osszuk két részre. 200 grammot nyújtsunk ki akkora lappá, mint a tortaforma lapja, majd helyezzük bele a formába. Süssük elő a tortalapot.
    6. Elősütés után öntsük rá a túrós-köleses tölteléket a tortalapra. 40 percig süssük a tortát, majd hűtsük ki.
    7. A maradék tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 4 mm vastagságúra, és kb. 3 cm magas szíveket szúrjunk ki belőle. Nekem összesen 11 db lett belőle. Ugyan ezen a hőfokon 6-8 perc alatt süssük készre őket, majd hűtsük ki.
    8. Tegyünk bármilyen gyümölcsöt a torta tetejére. A szíveket helyezzük a torta tetejére (ahogy a képen látható), vagy lekvárral a torta oldalához is tapasztható. Ha ez megvan, készítsük el a zselatint a használati útmutatóban megadottak szerint és öntsük a torta tetejére. Hűtsük ki a tortát.