Kolbásszal töltött pulykacomb, rakott burgonyával
Kolbásszal töltött pulykacomb, rakott burgonyával
  • timer80 perc
  • moodKözepes
  • person3 fő

Hozzávalók:

  • tejföl - 375 gramm
  • olaj - 1 evőkanál
  • burgonya - 60 dekagramm
  • füstölt kolbász - 20 dekagramm
  • Kolozsvári szalonna - 15 dekagramm
  • lilahagyma - 2 darab
  • pulykacomb filé - 2 darab

Elkészítés:

  1. A burgonyát megmossuk, és héjában feltesszük főni. A kicsontozott pulykacombokat szétterítjük a vágó deszkán,és ha szükséges a vastagabb részeket bevágjuk, hogy nagyobb felületet kapjunk. Ezután a kolozsvári szalonnát éles késsel felszeleteljük. ( Azért ne szeleteltet vegyünk, mert az nagyon vékony, és nem lesz mutatós a hús szelet) A szalonna szeletekkel befedjük a húst, majd belehelyezünk egy olyan hosszúságú kolbász darabot, mint a hús hossza keresztben. Feltekerjük, hús tűvel összefogatjuk, hogy ne nyíljon szét. Kívülről sóval, borssal, és az ételízesítővel jól bedörzsöljük, és forró olajba megforgatjuk. Vigyázzunk, hogy se a hús, se az olaj ne égjen meg. Így egy kéreg képződik rajta, és az ízeket magába zárja. Beletesszük a hús tekercseket egy sütő edénybe ráöntjük az olajat, amelyben megpirítottuk, és hozzáadunk kb 2-3 dl vizet. Betesszük a sütőbe, és kb. 40-45 percig sütjük 180-200 fokon. Hústűvel néha megszurkálhatjuk hogy megpuhult e. Ilyenkor locsolgassuk is meg.
  2. Amíg sül a hús, készítsük el a köretet. A hajába főtt burgonyát meghámozzuk, felszeleteljük, és beletesszük egy mélyebb tálba. A 2 fej lila hagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk és felszeleteljük. Megpirítjuk az olajba a hagyma szeleteket, úgy hogy enyhén sózzuk, és ezt ráöntjük a felszeletelt megfőtt burgonyára. Megszórjuk borssal, és ráöntjük a doboz tejfölt, és óvatosan összekeverjük, úgy hogy ne törjön. Ezután sütőedénybe tesszük és a sütőben megsütjük. 180-200 fokon addig sütjük, amíg aranysárga nem lesz a teteje.
  3. Amikor a hús kisült, kicsit állni hagyjuk, mert rögtön nem lehet szeletelni.