Feltöltve:

Kocsonya

timer 90
mood Könnyű
person 6 fő
thumb_up 1

Hozzávalók

"A kocsonyáról
A kocsonya egy klasszikus étel, amely egész Európában fellelhető és már a 16. században is dokumentálták a készítését. Sőt, egy régi szóbeszéd is kapcsolódik a kocsonyához, a kocsonyába ragadt béka története, amiből egy szólásmondás is kialakult: „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”. A legenda szerint, még a hűtőszekrény feltalálása előtt, amikor a hűvös pincében tárolták a kocsonyákat, egy béka beleugrott a még friss kocsonyába, így az a békával együtt zselésedett be, és mivel a kocsonya tálalásakor a vendéglős nem vette észre a békát a tálban, a meglepődött vendégnek is ekképp szolgálta fel. Ez a vicces kis történet gyorsan elterjedt és a közmondás azóta is él. A kocsonya pedig azóta is közkedvelt étel, amelynek még fesztivált is szentelnek Miskolcon! Érdemes meglátogatni, ha a kocsonya nagy rajongói vagyunk. A kocsonyafőzés tudományáért persze nem kell elmennünk Miskolcig. Nagyszerű kocsonyát készíthetünk otthon is csülökből, disznófülből, vagy körömből. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen részeket használhatunk fel, akkor kérjünk kocsonyának valót a hentestől. A kocsonyafőzésnek számtalan ’titka’ van, melyeket nem árt észben tartani, mielőtt nekiállunk az elkészítésének. Először is fontos, hogy jó minőségű alapanyagokkal dolgozzunk és friss húst használjunk. Arról se feledkezzünk meg, hogy a kocsonyát nem főzni, hanem abálni kell, tehát nem szabad forralni, csak annyira kell felmelegíteni, hogy picike buborékok keletkezzenek a tetején. Az elkészítés során legyünk türelmesek, egy jó kocsonya elkészítése akár 4-5 órába is beletelik. És persze ne felejtsük el eltávolítani tetejéről a zsírt! Citrommal, tormával és friss pirítóssal tálaljuk.
"

Elkészítés

1. lépés

Tegyük a húsokat egy fazékba és öntsük fel bő 2 liter vízzel, hogy ellepje a húst legalább 1-2 cm-rel. Lassan forraljuk, és szedjük le a habját.

2. lépés

Adjuk hozzá a leveskockákat, a borsot, köményt,babérlevelet, félbe vágott hagymát és a hámozatlan, keresztben félbe vágott fokhagyma fejeket. Lassú tűzön főzzük kb. 2 órát, vagy addig, amikor a hús kezd leválni a csontokról.

3. lépés

Szűrjük le a levet és amennyire tudjuk, zsírtalanítsuk. Szedjük le a húst a csontokról és tegyük tálakba, tányérokba őket szépen elosztva.

4. lépés

Öntsük a lét húsokra. Tegyük hideg helyre, amíg lehűl, majd tegyük át a hűtőszekrénybe, legalább egy éjszakára. A dermedés után a maradék zsírt is távolítsuk el a felszínéről.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 20"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 50"
mood Közepes
thumb_up 2
Megnézem

timer 35"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 3
Megnézem

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 2
Megnézem

timer 15"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 65"
mood Könnyű
thumb_up 4
Megnézem

timer 50"
mood Könnyű
thumb_up 2
Megnézem

timer 15"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 35"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem