Klasszikus tiszai karácsonyi pontyhalászlé a Levesek kategóriában
A hagymát szeleteljük fel és a felforrósított zsírban pirítsuk meg.
Húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a pirospaprikát és jól keverjük el. Adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot és paprikát, majd a halfejet, farkat, csontot, illetve az apróhalat, ha van.
Öntsük föl annyi vízzel, hogy ellepje, majd főzzük kb. 1 órát.
Közben irdaljuk be, vágjuk szeletekre és sózzuk be a halat.
Ha kész az alaplevünk, akkor törjük át egy szitán. Ezt a sűrű alaplevet öntsük föl annyi vízzel, hogy kb. másfél-két liter levesünk legyen.
Ebbe tegyük a besózott halat és a halászlé kockákat, majd nagyon lassú tűzön főzzük meg kb.10-15 perc alatt. Tálaláskor egy szűrőkanállal merjük ki a halat a tányérokba és merjük rá a levet. Kevés erős paprikával ízesíthetjük.