Feltöltve:

Klasszikus lasagne

timer 90
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 2

Hozzávalók

ragout

darált marhahús500 gramm
lasagne tészta9 lap
olívaolaj4 evőkanál
hámozott konzerv paradicsom1 darab
vöröshagyma (nagy fej)1 darab
sárgarépa (kisebb 80g)1 darab
negyed zellergumó (80 g)1 darab
fokhagyma gerezd5 darab
szárított bazsalikom1 teáskanál
szárított oregánó1 teáskanál
szárított kakukkfű1 teáskanál
száraz vörösbor0.1 liter
2 teáskanál

besamel

Rama Vajas Íz4 dekagramm
Liszt3 dekagramm
tej300 milliliter
őrölt szerecsendió2 csipetnyi
őrölt fehérbors2 csipetnyi
reszelt parmezán5 dekagramm
mozzarella sajt20 dekagramm

A lasagne, bár az egyik legismertebb olasz ételnek gondoljuk, eredetileg nem Olaszországból származik. Története egészen az ókori görögökig nyúlik vissza. Neve a "Laganon" szóból származhat, ami tulajdonképpen az első tészta étel lehetett. A Laganon persze meg sem közelítette a mai, általunk ismert lasagne-t, igazi olasz összetevőkből, de az valószínű, hogy tészta és szósz rétegekből állt. Így a neve inkább az elkészítés módjára utal, semmint a konkrét összetevőire. És hogy hogyan készül ma a lasagne? Sokféle változata létezik, akár vegetáriánus is, de mi a klasszikus verziót mutatjuk be: kinyújtott és egyszerű téglalap formára vágott tésztát, paradicsomos-húsos ragut és besamel mártást rétegezünk egymásraés sütjük meg sütőben.

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    A vöröshagymát, sárgarépát, zellert megtisztítjuk, és finomra aprítjuk. 3 evőkanál olajban, lassú tűzön 6-7 percig, kevergetve, pirítva pároljuk (soffrito). Eközben hevítsük a megfelelő edényt forróra, öntsünk bele 1 ek olajat, adjuk hozzá a darált húst és erős tűzön pirítsuk barnulásig,közben sózzuk 1 tk sóval.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    Adjuk hozzá a pirított zöldségeket, az aprított fokhagymát, további 3-4 percig kevergetve pirítsuk.

  3. 3. lépés

    3. lépés képe

    A pirult húshoz adjuk a kockázott paradicsomot, kevés vizet és a szárított fűszereket és 1 tk sót. Kb. 10-12 percig, időnként megkeverve, pároljuk.

  4. 4. lépés

    4. lépés képe

    Az olvasztott Rama Vajas ízben alacsony lángon pirítsuk a lisztet 2-3 percig, öntsük fel 3 dl hideg tejjel,

  5. 5. lépés

    5. lépés képe

    fűszerezzük a szerecsendióval, borssal. Forraljuk fel és alacsony lángon, kevergetve főzzük 2-3 percig.

  6. 6. lépés

    6. lépés képe

    Keverjük hozzá a reszelt parmezánt.

  7. 7. lépés

    7. lépés képe

    Melegítsük elő a sütőt 200*C –ra. Egy hőálló edény vagy tepsi aljára (kb 20X28 cm) simítsunk szét 2-3 evőkanállal a Besamel szószból, majd tegyünk rá 3 db lasagne lapot.

  8. 8. lépés

    8. lépés képe

    Fedjük be a húsos raguval, vékony Besamel réteggel, majd ismét lasagne lapokkal. Ezt ismételjük meg még kétszer, a végén Besamel szósszal fejezzük be.

  9. 9. lépés

    9. lépés képe

    A szósz tetején oszlassuk el a mozzarella szeleteket.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Karfiolos lasagne

timer 55"
mood Könnyű
thumb_up 3

Húsos lasagne

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 3

Klasszikus húsos lasagne

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 3

Csirkemájas lasagne

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 0

Zöldborsós bolognai lasagne

timer 50"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lasagne kolbásszal és spenóttal

timer 50"
mood Könnyű
thumb_up 0

Ázsiai joghurtos lasagne

timer 40"
mood Közepes
thumb_up 0

Lasagne leveles tésztával

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Lasagne

timer 100"
mood Közepes
thumb_up 0

Egyszerű bolognai lasagne

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Tejszínes-currys lasagne

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Bolognai lasagne

timer 55"
mood Közepes
thumb_up 0

Cukkinis lasagne

timer 50"
mood Közepes
thumb_up 0