Klasszikus gombás rizottó
Klasszikus gombás rizottó
  • timer0 perc
  • moodKönnyű
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • szárított vargánya - 25 gramm
  • hagyma - 1 darab
  • fokhagyma gerezd - 1 darab
  • barna csiperkegomba - 250 gramm
  • Knorr Csirkehúsleves-kocka - 1 darab
  • parmezán sajt - 40 gramm
  • friss petrezselyem zöld - 1 evőkanál
  • rizottó rizs - 300 gramm
  • frissen őrölt bors - darab

Elkészítés:

  1. Helyezzük a szárított vargányát egy tálba, majd öntsük le 150 ml forró vízzel. Hagyjuk 20 percig ázni. Majd szűrjük le (hagyjuk meg az áztató levet) és vágjuk apróra a gombát. Vágjuk finomra a hagymát és a fokhagymát. Szeleteljük fel a csiperkét. Oldjuk fel a leveskockát egy liter lobogó vízben. Reszeljük le a parmezánt, aprítsuk fel a petrezselyem zöldet.
  2. Egy széles és nehéz aljú lábosban forrósítsunk fel 2 ek Rama Vajas Ízt. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, pirítsuk puhára 5 perc alatt. Adjuk hozzá a felszeletelt gombát is, pirítsuk tovább 3-4 percig, majd öntsük rá a vargányát is. Most adjuk hozzá a rizst és pirítsuk, míg üveges nem lesz.
  3. Kezdjük el adogatni hozzá a tűzforró húslevest, mindig csak egy merőkanállal, megvárva, míg elfövi azt. Közben hozzáönthetjük a gomba áztató levét is. Kevergessük közben a rizottót és főzzük, míg föl nem veszi az összes folyadékot. Majd adjuk hozzá a következő merőkanállal, folytassuk, míg kész nem lesz. A jó rizottó kissé folyós, a rizs pedig belül enyhén roppanós. Végül keverjük hozzá a parmezánt és a frissen vágott petrezselyem zöldet is. Tálaljuk.