Feltöltve:

Klasszikus francia hagymaleves

timer 60
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

vöröshagyma70 dekagramm
fokhagyma gerezd6 darab
Knorr Marhahúsleves-kocka2 darab
száraz fehérbor200 milliliter
Rama Vajas Íz10 dekagramm
kakukkfű ág3 darab
borókabogyó5 szem
babérlevél2 darab
fehérbors30 szem

a crouton-hoz

francia baguette20 szelet
Rama Vajas Íz5 dekagramm
reszelt ementáli sajt20 dekagramm

A francia hagymalevesről
A francia hagymaleves eredetéről neve is tanúskodik. Elkészítése nem bonyolult.
Íme néhány dolog, amire a francia hagymaleves készítése közben érdemes odafigyelni. Az egyik ilyen a megfelelő hagyma kiválasztása. Minél kisebb, annál jobb, hiszen a kisebbeknek intenzívebb az ízük. A másik a megfelelő edényben történő főzés. A francia hagymaleves elkészítésekor az öntöttvas lábasok vannak előnyben. És a harmadik, az idő. Ahhoz, hogy tökéletes legyen a francia hagymaleves, fontos figyelnünk a lassú párolásra, nehogy a hagyma túlságosan pirulni kezdjen.

Tálalhatjuk a francia hagymalevest hőálló agyagtálban. A lényeg, hogy olyan tányér legyen, amit betehetünk a sütőbe. Tegyünk egy a tál méretére vágott kenyérszeletet vagy bagettet a leves felszínére, szórjuk meg sajttal és süssük rá a sütőben grill fokozaton. Akkor jó, amikor a sajt aranybarna lesz. Ha nincsenek apró hőálló tálkáink, amikbe kimerhetjük a francia hagymalevest, a pirított sajtos kenyeret akár utólag is rátehetjük a tetejére.

Tovább gazdagíthatjuk a francia hagymalevest adagonként 1 cl konyakkal.
A francia hagymaleves igazi melengető fogás lehet hűvösebb napokra. Ősszel, télen készítsük el bátran minél többször. Mennyei, laktató ebéd vagy vacsora lesz a végeredmény. Ha ebédként készítjük, második fogásként párosítsunk hozzá, valami könnyű, egyszerű ételt.

Ha szeretnénk némileg eltérni az eredeti francia hagymaleves receptjétől, kerülhet bele akár tejszín vagy fehérbor is. A kakukkfű mellett megbolondíthatjuk egy kis szerecsendióval is. Akár többféle hagymát is használhatunk az elkészítéséhez.

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    Hagymát vágjuk vékony szeletekre, a fokhagymát zúzzuk, aprítsuk.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    Olvasszuk fel a margarint, adjuk hozzá a szeletelt hagymát, zúzott fokhagymát és pároljuk, sűrűn megkeverve, lassú tűzön kb. 30 percig, hogy a hagyma színe ne változzon jelentősen.

  3. 3. lépés

    3. lépés képe

    Öntsük fel 1 liter vízzel, adjuk hozzá a leveskockákat és a fehérbort.

  4. 4. lépés

    4. lépés képe

    A fűszereket csomagoljuk gézbe.

  5. 5. lépés

    5. lépés képe

    Adjuk hozzá gézbe csomagolt fűszereket és lassú tűzön, gyöngyöző forrással főzzük további 20 percig.

  6. 6. lépés

    6. lépés képe

    A baguett szeleteket mindkét oldalát pirítsuk meg a sütőben, kenjük meg Rama Vajas Ízzel, szórjuk meg reszelt sajttal, majd grill funkción süssük rá a sajtot.

  7. 7. lépés

    7. lépés képe

    A levesből vegyük ki a fűszercsomagot, szükség szerint utóízesíthetünk Delikáttal, őrölt borssal.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Tejszínes francia hagymaleves

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 3

Francia hagymaleves

timer 55"
mood Könnyű
thumb_up 0

Francia póréhagymaleves

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 0

Gyors hagymaleves

timer 15"
mood Közepes
thumb_up 0

Hagymaleves cipóban

timer 45"
mood Közepes
thumb_up 0

Francia hagymaleves tejszínnel

timer 45"
mood Közepes
thumb_up 2

Francia hagymaleves

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0

Tejfölös hagymaleves

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 1

Lilahagymaleves pirítóssal

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Fokhagymaleves császárszalonnával

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0

Hagymaleves

timer 30"
mood Közepes
thumb_up 0