Klasszikus bolognai spagetti
Klasszikus bolognai spagetti
  • timer30 perc
  • moodKönnyű
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • spagetti tészta - 400 gramm
  • étolaj - 4 evőkanál
  • vöröshagyma (nagy fej) - 1 darab
  • sárgarépa (kisebb 80g) - 1 darab
  • negyed zellergumó (80 g) - 1 darab
  • fokhagymagerezd - 5 darab
  • darált hús - 400 gramm
  • szárított bazsalikom - 1 teáskanál
  • szárított oregánó - 1 teáskanál
  • szárított kakukkfű - 1 teáskanál
  • 4 db nagyobb paradicsom, vagy 1 doboz (400 g) kockázott paradicsomkonzerv - darab
  • víz - 100 milliliter
  • Delikát, cukor, őrölt bors - darab

Elkészítés:

  1. A vöröshagymát, sárgarépát, zellert megtisztítjuk, és finomra aprítjuk. 3 evőkanál olajban, lassú tűzön 6-7 percig, kevergetve, pirítva pároljuk (soffrito).
  2. Eközben hevítsük a megfelelő edényt forróra, öntsünk bele 1 ek olajat, adjuk hozzá a darált húst és erős tűzön pirítsuk barnulásig.
  3. Adjuk hozzá a pirított zöldségeket, az aprított fokhagymát, ízesítsük 2 tk Delikáttal, további 3-4 percig kevergetve pirítsuk. Tegyük fel a tésztafőző vizet melegedni.
  4. A pirult húshoz adjuk a kockázott paradicsomot, kevés vizet és a szárított fűszereket. Kb. 10-12 percig, időnként megkeverve, pároljuk. Eközben főzzük meg a tésztát is.
  5. A ragut ízlés szerint utóízesíthetjük cukorral, Delikáttal vagy sóval, borssal. Reszelt sajttal tálaljuk.