Kívül belül sajtos pogácsa
Kívül belül sajtos pogácsa
  • timer40 perc
  • moodKözepes
  • person20 fő

Hozzávalók:

  • tejföl - 2 dl
  • cukor - 1 teáskanál
  • tej - 5 dl
  • sajt - 20 dekagramm
  • liszt - 1 kilogramm
  • só - 2 teáskanál
  • élesztő - 5 dekagramm
  • egész tojás - 1 darab

Elkészítés:

  1. A langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd letakarjuk konyharuhával. Amíg az élesztő felfut (kb. 5 perc), van időnk lereszelni a sajtot. Egy nagy keverőtálba öntjük a lisztet, kis fészket csinálunk a közepébe, ide beleborítjuk a tejfölt, 15 dkg sajtot, a sót és az élesztőt. Kezdésnek csak 4 dl tejet adjunk hozzá, és kezdjük el összedolgozni (akár kézzel, akár géppel). Ha száraznak, keménynek ítéljük meg a tésztát, mehet bele a többi tej. Amikor már nem ragad, szépen összeállt, akkor letakarjuk, és kb. 1 órát kelesztjük.
  2. Jól belisztezzük a nyújtódeszkát, majd 1,5-2 centi vastagra nyújtjuk a tésztát. Érdemes kétfelé venni a tésztát a könnyebb kezelhetőség miatt. A tojást felverjük és vékonyan megkenjük vele a tésztánkat, ezután megszórjuk sajttal, kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
  3. 180 fokon (kb. 7-es fokozat a 9-ből) aranyszínűre sütjük.