Kiesełycia savanyú leves
Kiesełycia savanyú leves
  • timer20 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • vöröshagyma - 3 darab
  • fokhagymagerezd - 3 darab
  • Knorr Zöldségleveskocka - 1 darab
  • búzaliszt - 5 evőkanál
  • só - 1 teáskanál
  • rozsliszt - 500 gramm

Elkészítés:

  1. Készítsünk kovászt: fél kiló teljes kiőrlésű rozslisztet, vagy 25 dkg zabpelyhet és 5 kanál búzalisztet keverjünk össze.
  2. Öntsük le felforralt, de langyosra hűtött vízzel, dobjuk bele a babérlevelet, a 3 gerezd fokhagymát és egy kis kanál sót.
  3. Fedjük le és tegyük félre meleg helyre. Két nap múlva kezd el erjedni.
  4. A harmadik napra készen kell lennie a kovásznak. Savanyú kell hogy legyen és a felszínén vékony, fehér réteg csapódik ki.
  5. Forraljunk fel 2 liter vizet, adjunk hozzá jó sok köménymagot, majoránnát, babérlevelet, szegfűborsot és a Knorr zöldségleves-kockát. Állandó keverés mellett szűrőn átszűrve öntsük bele a kovászt. Vigyázat: könnyen odaég, de fel kell forralni.
  6. Adjunk hozzá a 3-4 kockára vágott és megpirított hagymát, valamint a fűszerezzük ízlés szerint. Burgonyával tálaljuk.