Képviselőfánk torta
  • timer20 perc
  • moodNehéz
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A torta aljához

    • egész tojás - 1 darab
    • cukor - 3 dekagramm
    • víz - 1 evőkanál
    • olaj - 1 evőkanál
    • liszt - 5 dekagramm
    • sütőpor - 1 csipetnyi

    A tésztához

    • víz - 1.5 dl
    • só - 1 csipetnyi
    • cukor - 1 csipetnyi
    • Ráma - 10 dekagramm
    • liszt - 15 dekagramm
    • egész tojás - 2 darab
    • tojássárgája - 2 darab

    A tetejére

    • tejszín - 3 dl
    • porcukor - 2 dekagramm
    • mandulaforgács - 5 dekagramm

    Elkészítés:

    1. A liszt és a sütőpor kivételével a többi hozzávalót habos masszává keverjük és hozzáadjuk a lisztes sütőport. Egy tortasütő lapját sütőpapírral lefedjük. A masszát zsákba tesszük és a tortakarikát kőrbe karikázzuk úgy, hogy a sorok között egy ujjnyi helyet kihagyunk, ide képviselőfánktésztát nyomunk a habzsákból, majd az üres helyeket kitöltjük. 180 fokos sütőbe megsütjük.
    2. A képviselőfánk tészta elkészítése: a vízbe egy csipet sót és egy csipet cukrot teszünk, valamint a Ramát. Feltesszük a tűzre és amikor elkezdett forrni, hozzáöntünk 15 deka lisztet, majd addig keverjük amíg az oldalától elválik. Ekkor levesszük a tűzről és 2 tojássárgát, valamint 2 egész tojást egyesével adunk a meleg tésztához egyenként. A sütőlapra sütőpapírt teszünk és zsákba tesszük az égetett tésztát, amiből kis halmokat nyomunk a sütőlapra. 180 fokos sütőben megsütjük. Kb. 20 percig ne nyissuk ki a sütőt ajtaját, mert akkor összeesik a tészta.
    3. A krém készítése: 1 liter tejet, 2 cs. vaníliás pudingport és 10 deka cukrot a szokásos eljárással megfőzzük. 2 db tojásfehérjét 3 kanál cukorral kemény habbá verünk és a pudingos krémmel még melegen összekeverjük. Ezt a krémet rátesszük a kisült tortalapra, amire karimát kapcsolunk a krém miatt. Amikor kihűlt a formát levesszük és az oldalára pirított mandulaforgácsot teszünk. A képviselőknek az alját kivágjuk egy ujjnyira és krémet teszünk bele. Ezeket a tésztákat a torta szélére tesszük.
    4. A közepébe 3 deci tejszínből habot verünk és rátesszük a képviselőre tésztára. Mandulaforgáccsal díszítjük és karamellizált cukorral meglocsoljuk.