Kelt kakaós kalács
Kelt kakaós kalács
  • timer105 perc
  • moodKözepes
  • person10 fő

Hozzávalók:

  • finomliszt - 60 dekagramm
  • tojássárgája - 3 darab
  • Olaj - 3 evőkanál
  • kristálycukor - 6 dekagramm
  • laktózmentes tej - 3 dl
  • élesztő - 5 dekagramm
  • Só - 1 csipetnyi
  • laktózmentes Rama margarin - 25 dekagramm
  • kristálycukor - 20 dekagramm
  • cukrozatlan kakaópor - 3 evőkanál
  • Vaniliás cukor - 1 csomag

Elkészítés:

  1. Az élesztőt 1dl cukros tejben felfuttatjuk.
  2. Nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a tojássárgákat, az olajat, a cukrot, a sót, es a felfuttatott élesztőt. Jól összedolgozzuk és közben adagoljuk a tésztához a tejet. Akkor jó ha elválik az edény falától.
  3. Letakarva 1 órát kelesztjük.
  4. Míg kel a tészta elkészítjük a tölteléket. A margarint kikavarjuk a 20 dkg cukorral, vaniliás cukorral és a kakaóporral.
  5. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és 6 egyforma részre osztjuk. Egyenként téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük a kakaós krémmel.
  6. A megkent téglalapok rövidebbik oldalát 1 cm behajtjuk. A tészta hosszabbik oldalát lehetőleg minél több tekeréssel feltekerjük.
  7. Ha mind a 6 db tesztát feltekertük akkor 3-3 tésztarudat összefonjuk. Így 2 db fonott kalácsot kapunk.
  8. Kicsi de magas falú sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kalácsokat. Akkor jó ha szorosan a tepsi illetve egymáshoz érnek mert így csak felfele nőhet és nem terül el.
  9. Bekapcsoljuk a sütőt, míg melegszik addig letakarva 15 percig pihentetjük a kalácsokat.
  10. Cukros tejjel átkenjük a kalácsok tetejét és 180 °C sütőben kb. 35 percig sütjük.
  11. Ha megsültek a tepsiben kell hagyni hogy meghüljön.