A kekszszalámiról
A kekszszalámi egy széleskörűen kedvelt édesség. Gyerekkorunk egyik nagy kedvence. Rendkívül praktikus desszert akár a mindennapokra, akár ünnepekre. Remek vendégváró sütemény, de akár egy reggeli teához vagy kávéhoz is szuper kísérő néhány szelet kekszszalámi. Ajándékként is kiváló. Még sütőre sincs szükségünk hozzá, így meleg nyári napokon is bátran elkészíthetjük a kekszszalámit, ha valamilyen édességre vágyunk. Kezdő szakácsok is bátran próbálkozhatnak a kekszszalámival, hiszen rendkívül egyszerű. A gyerekekkel való közös főzőcskézés egyik alapreceptje lehet. Nyugodtan vonjuk be őket a teljes folyamatba, garantált lesz a sikerélmény!
A kekszszaláminak rengeteg verziója létezik. A keksz, kakaó, rumesszencia alapanyagok mellett adhatunk hozzá apróra vágott diót, mandulát vagy egyéb magvakat tetszés szerint. A kekszszalámihoz remekül felhasználhatóak a hűtőben, kamrában található maradékok. Kerülhet akár egy kis baracklekvár vagy aszalt gyümölcs is a kekszszalámiba, de az utolsó pár szelet étcsokinak is remek helye lesz a süteményben. Akár kandírozott gyümölccsel is kipróbálhatjuk. A keksz fajtájával is variálhatunk, a háztartási kekszen túl kipróbálhatjuk például zabkeksszel is.
Ha a kekszszalámi felnőtteknek készül, adhatunk hozzá egy kicsivel több rumot.
Tetszés szerint akár egy kis kókuszreszelékkel vagy vaníliás cukorral is megszórhatjuk a tetejét.
A kekszszalámit elkészíthetjük glutén- vagy laktózmentes verzióban is, ha megfelelő vajat vagy kekszet használunk hozzá.
Hozzászólások