Karfiolleves mentával a Levesek kategóriában
A karfiolt kisebb rózsákra szedjük, megmossuk. Megtisztítjuk és felszeleteljük a sárga- és fehérrépát, amelyeket az olíván picit megdinsztelünk.
Ekkor a fazékba kerülnek még a karfiolrózsák és az egészben hagyott krumplik, só, bors ízlés szerint, majd felöntjük 2 liter vízzel. 35 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük egy tálra a zöldségeket. A krumplit összetörjük (ezzel sűrítjük be a levesünket) a zúzott fokhagymával vegyítjük, majd a levesbe tesszük, habverővel simára keverjük. Visszamerjük a zöldségeket, 2-3 percig forraljuk, végül belekeverjük a tejszínt, a tetejére reszeljük a szerecsendiót, egy perc forralás után tálaljuk.
A tányérokban a levest aprított mentával díszítjük.