tej | 2 dl |
---|---|
tojássárgája | 2 darab |
olvasztott Rama | 10 dekagramm |
só | 1 kevés |
cukor | 2 teáskanál |
rétesliszt | 25 dekagramm |
finomliszt | 25 dekagramm |
élesztő | 2.5 dekagramm |
mazsola | 10 dekagramm |
---|---|
rum | 1 kevés |
Ráma | 10 dekagramm |
vaníliás cukor | 1 csomag |
darált dió | 25 dekagramm |
cukor | 15 dekagramm |
Karácsonyi koszorú a Desszertek kategóriában
A tészta hozzávalóit a kenyérsütő gépbe rakjuk a felsorolás sorrendjében és a tészta dagasztása, kelesztése programmal elkészítjük.
Mialatt a tészta készül, 10 dkg jól megmosott mazsolát egy kevés rumban megáztatunk. A megkelt tésztát kb. 50x30 cm-es nagyságúra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát először Ramával megkenjük, amelyet előzőleg egy csomag vaníliás cukorral kikevertünk. Erre terítjük a mazsolát, az áztatórummal meglocsoljuk és kevés kakaóporral megszórjuk.
Erre tesszük rá a darált dió-cukor keverékét. A tésztát szorosan összetekerjük és a két végét összeillesztve, koszorú alakban, a Ramával megkent nagy tepsibe fektetjük. Utána a koszorú külső felét kb. 2 cm-es közökben késsel úgy vágjuk be, hogy a belső fele egészben maradjon, így a töltelék kilátszik belőle.
A tetejét tojássárgával megkenjük és forró sütőbe toljuk. 5 percig erős, majd takaréklángon szép pirosra sütjük. Ha a tészta kihűlt, egy tálra átfektetjük és a tetejére vékony sugárban citrommázat csorgatunk, ami nemcsak díszíti, de ízesíti is.
A mázhoz kevés porcukrot annyi citromlével keverünk össze, hogy éppen folyós legyen.