Feltöltve:

Karácsonyi gesztenyés rolád

timer 60
mood Közepes
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

A töltelékhez

tojássárgája2 darab
citromfűlevél1 kevés
koktél, vagy cukrozott cseresznye12 darab
habfixáló1 csomag
étcsokoládé50 gramm
főtt, tisztított gesztenyeszem80 gramm
tejszín3.5 dl
vaníliás cukor2 csomag
cukor60 gramm
rum0.5 dl
gesztenyemassza (mélyhűtött)250 gramm
sárgabaracklekvár150 gramm

A piskótalaphoz

finomliszt80 gramm
tojássárgája8 darab
és még 2 evőkanál porcukor100 gramm
citromlé1 kávéskanál
tojásfehérje4 darab
étkezési keményítő20 gramm

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A piskótaalaphoz egy kb. 30x40 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 240 °C-ra. Összekeverjük a finomlisztet a keményítővel (vagy 100 g lisztet használunk). A tojásfehérjéket a citromlével kemény, majd 50 g apránként hozzáadott porcukorral tömör habbá verjük. A tojássárgákat fehéredésig keverjük a maradék 50 g porcukorral, aztán több részletben felváltva, lazán beleforgatjuk a habot és a lisztet.

  2. 2. lépés

    A masszát a tepsibe simítjuk, középső ordamagasságon 10 percig sütjük. Meghintünk 2 ek. porcukorral egy a tepsinél valamivel nagyobb konyharuhát. Egyetlen határozott mozdulattal ráborítjuk a piskótalapot, azonnal lehántjuk róla a papírt, és betakarjuk egy másik, jól kicsavart, nedves konyharuhával, majd hagyjuk kihűlni.

  3. 3. lépés

    A lekvárt felforrósítjuk, fémszűrőn áttörjük, 1/3-át félretesszük. A maradékkal, egyik rövidebb oldalán 3-4 cm-t szabadon hagyva, megkenjük a tésztalapot (így fogjuk feltekerni, hogy magas szeleteket kapjunk).

  4. 4. lépés

    A töltelékhez a gesztenyemasszát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, majd simára keverjük rummal. A tojássárgákat habüstbe csúsztatjuk, hozzáadjuk a cukrot és 1 tasak vaníliás cukrot, forróvíz-fürdőbe állítva sűrűsödésig, illetve addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad, aztán kanalanként a gesztenyéhez adjuk. 2 dl tejszínt kemény habbá verünk, több részletben beleforgatjuk a masszába, és egyenletesen elkenjük a piskótalap rövidebb 2/3-án.

  5. 5. lépés

    A gesztenyeszemeket darabosra vágjuk, beszórjuk vele a krém tetejét, majd a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük a piskótalapot. Rácsra helyezzük, alufólialapot terítünk alá. Felforrósítjuk a félretett lekvárt, vékonyan megkenjük vele a rolád felületét.

  6. 6. lépés

    A csokoládét élére állítjuk, (burgonyahámozóval) forgácsokat faragunk belőle, és beszórjuk vele a tekercset. Hosszúkás tálra emeljük, betakarjuk, legalább 4 órára a hűtőbe tesszük.

  7. 7. lépés

    Tálalás előtt habfixálóval és 1 tasak vaníliás cukorral kemény habbá verjük a maradék 1,5 dl tejszínt, 12 rózsát nyomuk belőle a hasáb tetejére, és a koktél, vagy cukrozott cseresznyével díszítjük.

  8. 8. lépés

    Tortaszerű háromszögekre vágjuk, citromfűlevelekkel díszítjük. A maradék tejszínhabot külön adjuk hozzá.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Örmény mézes sütemény

timer 240"
mood Közepes
thumb_up 0

Oroszkrém torta

timer 300"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos-citromos kuglóf

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lekváros linzer

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 1

Feketeerdő kuglóf

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliás diós kifli (hókifli)

timer 10"
mood Könnyű
thumb_up 1

Eszterházy-torta

timer 90"
mood Nehéz
thumb_up 0

Diókrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Karamellkrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos csokoládékrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliakrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Kakaós piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Csokoládé kekszes torta

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0

Tepsis palacsinta

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Somlói galuska

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0

Csokis-mandulás karácsonyi kifli

timer 255"
mood Könnyű
thumb_up 2

Zöld spárgás, mozzarellás quiche

timer 70"
mood Könnyű
thumb_up 0
Feliratkozom a hírlevélre