Feltöltve:

Karácsonyi csíkos torta

timer 120
mood Nehéz
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

baracklekvár1 evőkanál
zselatin2 evőkanál
tejszín6 dl
tojás5 darab
kristálycukor10 dekagramm
finomliszt8 dekagramm
darált mák6 dekagramm
darált dió6 dekagramm

Linzer tészta

kandírozott narancshéj1 evőkanál
porcukor3 dekagramm
finomliszt9 dekagramm
Ráma6 dekagramm

krem

darált dió10 dekagramm
darált mák10 dekagramm
Ráma20 dekagramm
vaníliás pudingpor1 csomag
kristálycukor12 dekagramm
tej5 dl
narancs2 darab

Elkészítés

1. lépés

A piskótához a tojások sárgáját habosra keverem a cukor egyharmadával, hozzáadom a lisztet, majd lazán belekeverem a maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszát kétfelé osztom, az egyikbe darált mákot, a másikba darált diót keverek. A tésztákat sütőpapírral kibélelt nagy tepsibe öntöm úgy, hogy egyik felébe a diós, másik felébe a mákos massza kerüljön. A piskótát előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütöm. A diós és a mákos piskótát hosszában 4-4 csíkra vágom. A diós lapot megkenem a diós krémmel, a mákosat a mákossal, majd kettesével egymásra fektetem. Egy órára hűtőszekrénybe teszem, hogy kissé megdermedjen. A töltött piskótákból 3-4 mm-es csíkokat vágok, és váltakozva kibélelek egy gömbölyű formát, (egy diós csík mellé egy mákosat teszek). A tejszínt kemény habbá verem, és a feloldott zselatinnal együtt óvatosan a narancsos krémhez keverem, majd a krémmel megtöltöm a piskótával kibélelt formát. Az omlós tésztát megkenem baracklekvárral, és befedem vele a tortagömböt, (ha kiborítom, ez lesz az alja). Hűtőszekrényben legalább 3 órát pihentetem, majd egy kerek tálra borítom. A csíkos torta annyira mutatós, hogy különösebb díszítést nem igényel. Linzer tészta: a Ramát elmorzsolom a liszttel, majd a porcukorral és a kis kockákra vágott narancshéjjal tésztává gyúrom. Sütőlapon akkorára nyújtom, mint a tortaforma alja. Közepes lángon 10-12 percig sütöm. Krém: a narancsokat meghámozom, a húsukat apróra vágom. A krémhez a pudingport elkeverem a cukorral, apránként beleöntöm a tejet, és sűrűre főzöm. Gyakran megkeverve langyosra hűtöm, majd 3 részre osztom. Az elsőbe 7 dkg Ramát és a darált mákot, a másodikba ugyanannyi Ramát és a darált diót keverem. A harmadikba az összevágott narancs kerül.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem
 Vegán laktózmentes sajttorta
Szerző: Eliza Nagy szerző:
Eliza Nagy

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem
 Gluténmentes és laktózmentes muffin
Szerző: Tom Kató szerző:
Tom Kató

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem