Karácsonyi szegedi halászlé
Karácsonyi szegedi halászlé
  • timer90 perc
  • moodKönnyű
  • person6 fő

Hozzávalók:

  • ponty zsigerelve - 2 kilogramm
  • Knorr Halászlékocka - 6 darab
  • vöröshagyma - 3 darab
  • zöldpaprika - 2 darab
  • paradicsom - 1 darab
  • szárított erős paprika (opcionális) - darab
  • édes fűszerpaprika - 2 evőkanál
  • só - darab
  • zsír - 2 evőkanál
  • olaj - 4 evőkanál

Elkészítés:

  1. Vágjuk le a gerincről a fejet, farkat. Filézzük ki a halat, a gerincet vágjuk kisebb darabokra, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. A fejből vágjuk vagy törjük ki a keserűfogat.
  2. A halfejet, farkat és gerinccsontot öntsük föl annyi vízzel, hogy kb. 2-3 ujjnyival ellepje. Adjuk hozzá a szeletelt hagymát, paprikát, paradicsomot.
  3. Adjunk hozzá 1 tk sót és 3 db Knorr halászlékockát. Főzzük kb. 1.5 órán keresztül.
  4. Közben a filéket irdaljuk be, vágjuk csíkokra.
  5. 3 db Knorr halászlékockát nyomkodjunk el 3 ek olajban homogén állagúra.
  6. A fűszeres olajjal jól dörzsöljük be a halfiléket és tegyük hűtőbe felhasználásig. Az elkészült alaplevet törjük át egy szitán. Öntsük föl annyi vízzel, hogy kb. másfél-két liter levünk legyen.
  7. A felszínre felúszó zsiradékra szórjunk 2 ek édes-nemes fűszerpaprikát.
  8. Forraljuk fel, várjunk, amíg az első habot elforrja, majd tegyük bele a bepácolt halat, lassú tűzön főzzük meg kb.6-8 percig. Ízlés szerint sózzuk, erős paprikával ízesítsük.