Feltöltve:

Karácsony esti csikos torta

timer 95
mood Közepes
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

Linzer tészta

porcukor3 dekagramm
Ráma6 dekagramm
finom liszt9 dekagramm
kandírozott narancshéj1 evőkanál

krem

narancs2 darab
tej5 dl
kristálycukor12 dekagramm
vaníliás pudingpor1 csomag
Ráma20 dekagramm
darált mák10 dekagramm
darált dió10 dekagramm

-

baracklekvár1 evőkanál
darált dió6 dekagramm
darált mák6 dekagramm
finom liszt8 dekagramm
kristálycukor10 dekagramm
tojás5 darab
tejszín6 dl
zselatin2 evőkanál

Elkészítés

  1. 1. lépés

    A piskótához a tojások sárgáját habosra keverem a cukor egyharmadával, hozzáadom a lisztet, majd lazán belekeverem a maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszát kétfelé osztom, az egyikbe darált mákot, a másikba darált diót keverek.

  2. 2. lépés

    A tésztákat sütőpapírral kibélelt nagy tepsibe öntöm, úgy, hogy egyik felébe a diós, másik felébe a mákos massza kerüljön. A piskótát előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütöm.

  3. 3. lépés

    A diós és a mákos piskótát hosszában 4-4 csíkra vágom. A diós lapot megkenem a diós krémmel, a mákosat a mákossal, majd kettesével egymásra fektetem. Egy órára hűtőszekrénybe teszem, hogy kissé megdermedjen.

  4. 4. lépés

    A töltött piskótákból 3-4 mm-es csíkokat vágok, és váltakozva kibélelek egy gömbölyű formát (egy diós csík mellé egy mákosat teszek).

  5. 5. lépés

    A tejszínt kemény habbá verem, és a feloldott zselatinnal együtt óvatosan a narancsos krémhez keverem, majd a krémmel megtöltöm a piskótával kibélelt formát.

  6. 6. lépés

    Az omlós tésztát megkenem baracklekvárral, s befedem vele a tortagömböt (ha kiborítom, ez lesz az alja). Hűtőszekrényben legalább 3 órát pihentetem, majd egy kerek tálra borítom. A csíkos torta annyira mutatós, hogy különösebb díszítést nem igényel.

  7. 7. lépés

    Linzer tészta. A linzertésztához a vajat elmorzsolom a liszttel, majd a porcukorral meg a kis kockákra vágott narancshéjjal tésztává gyúrom. Sütőlapon akkorára nyújtom, mint a tortaforma alja. Közepes lángon 10-12 percig sütöm.

  8. 8. lépés

    A krémhez narancsokat meghámozom, a húsukat apróra vágom. A krémhez a pudingport elkeverem a cukorral, apránként beleöntöm a tejet, és sűrűre főzöm. Gyakran megkavarva langyosra hűtöm, majd 3 részre osztom.

  9. 9. lépés

    Az elsőbe 7 dkg vajat és a darált mákot, a másodikba ugyanannyi vajat és a darált diót keverem. A harmadikba az összevágott narancs kerül.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Örmény mézes sütemény

timer 240"
mood Közepes
thumb_up 0

Oroszkrém torta

timer 300"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos-citromos kuglóf

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lekváros linzer

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 1

Feketeerdő kuglóf

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliás diós kifli (hókifli)

timer 10"
mood Könnyű
thumb_up 1

Eszterházy-torta

timer 90"
mood Nehéz
thumb_up 0

Diókrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Karamellkrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos csokoládékrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliakrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1

Kakaós piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Csokoládé kekszes torta

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0

Tepsis palacsinta

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Somlói galuska

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0

Csokis-mandulás karácsonyi kifli

timer 255"
mood Könnyű
thumb_up 2

Zöld spárgás, mozzarellás quiche

timer 70"
mood Könnyű
thumb_up 0