Feltöltve:

Kapros-túrós pite

timer 70
mood Közepes
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

A töltelékhez

túró50 dekagramm
vaníliás cukor2 csomag
tejföl1 dl
búzadara3 evőkanál
kapor1 csomag
porcukor ízlés szerint1 adag
porcukor10 dekagramm

A tésztához

Liszt30 dekagramm
Rama margarin20 dekagramm
porcukor10 dekagramm
tojássárgája2 darab
Sütőpor1 kávéskanál
vaníliás cukor1 csomag
citrom héja (elhagyható)1 darab

A kapros-túrós pitéről
Hogyan kerül a kapor egy süteménybe? Ezt a kérdést sokan feltehették már, azonban a kétely csak addig tart, míg meg nem kóstoljuk a kapros-túrós pitét.
Magyarországon általában azokat a sós vagy édes töltelékkel készült süteményeket nevezzük pitének, amelyek egy simára nyújtott tésztalapból állnak, és amelyekre valamilyen gyümölcsös szórás vagy édes töltelék kerül. A piték másik gyakori formája az, ahol a töltelék fölé az omlós tésztából rácsozást készítünk. A kapros-túrós pite hagyományosan nem kap rácsozást: a tészta tetején elsimítjuk a kapros-túrós krémet, megkenjük tojássárgájával a tetejét, és aranysárgára sütjük.
A kapros-túrós pite rendhagyó sütemény, hiszen a kapor - jellegzetes íze és illata nyomán - igencsak megosztó fűszernövénynek számít. Azt azonban nem árt róla tudni róla, hogy tucatnyi gyógyhatással is bír. A kapros-túrós pite fogyasztása közben jusson eszünkbe, hogy milyen értékes fűszernövénnyel gazdagítottuk ételünket: a kapor vitaminforrásként is kiváló.
A kapros-túrós pite igazi békebeli süteménynek számít. Ha azonban még nem ismerjük, és kipróbálnánk egy új és izgalmas ízvilágot, itt az ideje egy finom kapros-túrós pitének!
A kapros-túrós pitét elkészíthetjük úgy is, hogy csak a pite egyik felére teszünk kapros tölteléket: így azok a családtagok és vendégek is szívesen vesznek a süteményből, akik idegenkednek a kapor harsány ízétől. Ha pedig kedvük tartja, megismerkedhetnek a kapros-túrós pite ízvilágával is.

Végül egy jó tanács: a kapros-túrós pitéhez lehetőség szerint mindig friss kaprot használjunk!

Elkészítés

1. lépés

Tésztához a hideg Ramát a sütőporos lisztbe morzsolom, majd hozzáadom a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, a citromhéjat, és jól összegyúrom. Gombócba formálom, befóliázom és 1 órára a hűtőbe teszem pihenni. Az sem baj, ha előző este csinálom meg, és éjszakára a hűtőben marad.

2. lépés

A túrót egy keverőtálba teszem, hozzáadom a tejfölt, a búzadarát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a finomra vágott kaprot, és kézi robotgéppel jól összedolgozom.

3. lépés

A tésztát kétfelé osztom. A tepsit kikenem és lisztezem. A tésztát tepsi méretűvé nyújtom, és a tepsibe helyezem, megszurkálom villával, rárakom a tölteléket, majd a másik kinyújtott tésztával befedem. A tetejét ismét megszurkálom villával, és megkenem egy tojássárgájával.

4. lépés

Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 30 percig sütöm. Hidegen tálalom, bár nálunk általában nincs ideje lehülni.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem
 Vegán laktózmentes sajttorta
Szerző: Eliza Nagy szerző:
Eliza Nagy

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem
 Gluténmentes és laktózmentes muffin
Szerző: Tom Kató szerző:
Tom Kató

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem