Feltöltve:

Kapros-túrós batyu

timer 120
mood Közepes
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

tej3 dl
élesztő25 gramm
Cukor8 dekagramm
Liszt50 dekagramm
1 darab
tojássárgája2 darab
Olaj8 evőkanál

A töltelékhez

tehéntúró50 dekagramm
kapor1 csomag
Tojás2 darab
porcukor12 dekagramm

A kenéshez

tojássárgája1 darab
Olaj1 kávéskanál

A kapros túrós batyuról

A kapros túrós batyu egy igazi ínycsiklandozóan finom sütemény, melyet leveles tésztából érdemes készíteni, hogy igazán finom, foszlós batyukat kapjunk. A kapros túrós batyuban a legjobb az, hogy sósan, de pici porcukorral megszórva is egy igazán finom süteményt kapunk. Ha szeretnénk igazán omlós, ízletes tésztát kapni, akkor felmelegített vajat vagy lágy margarint kenjünk a réteslapok közé! Ha gyorsan szeretnénk elkészíteni a kapros túrós bélesünket, akkor vásárolhatunk konyhakész réteslapokat, melyekkel csak annyi dolgunk lesz, hogy megtöltjük őket otthon. Persze magunknak is elkészíthetjük a tésztát, ha időnk engedi, így igazán különleges házi kapros túrós batyukat kaphatunk. Ha mi magunk készítjük el otthon a tésztát, akkor ne felejtsük el először belemorzsolni az élesztőt meleg, de nem forró tejbe, majd futtassuk fel egy evőkanál cukorra. Ha felfutott, összekeverhetjük a többi hozzávalóval, melyekből rugalmas tésztát gyúrunk. A tökéletes kapros túrós batyu elkészítéséhez fontos, hogy hagyjuk megkelni a tésztát egy meleg helyen, mielőtt elkezdenénk vele dolgozni. Közben elkészíthetjük a tölteléket, mely friss hozzávalókból a legfinomabb, ezért, ha tehetjük, friss kaprot és túrót használjunk a recepthez! Egyébként számtalan verziója létezik, így mi is szabadjára engedhetjük fantáziánkat, amikor kapros túrós batyut sütünk otthon. Kapor helyett használhatunk mazsolát, és reszelhetünk a töltelékbe narancs-, és citromhéjat. A batyukat megtölthetjük még káposztával is, amely szintúgy ízletes sósan, mint édesen!

Elkészítés

1. lépés

A tésztához 1 dl langyos tejben elkeverjük az élesztőt, az 1 kávéskanál cukrot, felfuttatjuk, majd a tálba szitált liszt közepébe öntjük. Hozzáadjuk a maradék 2 dl langyos tejet, 1 csipet sót, 8 dkg cukrot, 2 tojássárgát, végül az olajat, és robotgéppel hólyagosra dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztjük. A töltelékhez a túrót szitán, vagy krumplinyomón áttörjük. A kaprot leöblítjük, zöldjét finomra vágjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval felverjük, majd a tojássárgákkal, a porcukorral és a kaporral együtt a túróhoz keverjük. A tésztából 2 cipót formálunk, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és 24 db 10x10 cm-es négyzetre vágjuk. Közepükre 1-1 kanál tölteléket halmozunk, egymással szemközti csúcsaikat egymásra hajtjuk, nyomkodjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 20-25 percig kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A maradék 1 tojássárgát elkeverjük 1 kávéskanál olajjal, megkenjük vele a batyu tetejét, és aranybarnára sütjük (20-25 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor tetejüket meghinthetjük porcukorral.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem
 Vegán laktózmentes sajttorta
Szerző: Eliza Nagy szerző:
Eliza Nagy

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem
 Gluténmentes és laktózmentes muffin
Szerző: Tom Kató szerző:
Tom Kató

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem