tojás | 1 darab |
---|
reszelt sajt | 10 dekagramm |
---|
finomliszt (Graham-liszt is lehet) | 2 evőkanál |
---|
só | 1 csapott evőkanál |
---|---|
tojás | 2 darab |
finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet) | 1 kilogramm |
tej (kb) | 5 dl |
kristálycukor | 1 teáskanál |
instant élesztő | 5 dekagramm |
Ráma | 10 dekagramm |
fejeskáposzta | 1 kilogramm |
---|---|
só (kb) | 1 csapott evőkanál |
őrölt fekete bors | 1 csapott mokkáskanál |
vöröshagyma | 1 darab |
kristályukor | 2 csapott evőkanál |
olaj | 4 evőkanál |
Káposztás pogácsa a Előételek kategóriában
A káposztát kitorzsázzuk, foltos leveleit lebontjuk, a fejet apróra reszeljük. Egy lábasban, a megforrósított olajon a cukrot világosbarnára karamellizáljuk, az apróra vágott vöröshagymát megfuttatjuk rajta. A káposztát hozzáadjuk, megborsozzuk, a sóval ízesítjük. Nagy lángon, kevergetve kb. 20 perc alatt megpirítjuk.
Az élesztőt 1 mokkáskanálnyi cukorral ízesített kb. 1 dl langyos tejben megfuttatjuk. A lisztet a sóval és a Ramával elmorzsoljuk. A tojással, a többi langyos tejjel és az élesztővel 2-3 percig dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 50 percen át kelesztjük.
Ezután meglisztezett gyúrólapon kb. 0,5 cm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk. A pirított káposzta felét egyenletesen rászórjuk. A tésztát gondolatban négy részre osztjuk. Balról is, jobbról is egynegyedet a közepéig behajtunk, majd a tészták találkozásánál újra behajtjuk. A tésztát 90 fokkal elfordítjuk, újra ellapítjuk. A maradék káposztával megszórjuk, majd az előző, úgynevezett dupla hajtást megismételjük.
10 perc elteltével másfél ujjnyi vastagságúra lapítjuk, és egy 6-7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, felvert tojással lekenjük. Reszelt sajttal megszórjuk, végül előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 160 °C), kb. 25 percig sütjük.
Közben a szaggatásnál leeső tésztadarabkákat szintén tepsibe rakjuk (nem gyúrjuk össze, mert levelességét elveszíti), ugyanúgy sütjük, mint a pogácsát.