Káposztás csiga
Káposztás csiga
  • timer0 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Élesztős-omlós tészta

    • olaj - 1 kávéskanál
    • liszt - 500 gramm
    • tojás a lekenéshez - 1 darab
    • tojássárgája - 1 darab
    • kristálycukor - 1 kávéskanál
    • élesztő - 25 gramm
    • tejföl - 1 dl
    • fagyos Rama - 250 gramm
    • só - 1 csapott evőkanál

    A töltelékhez

    • reszelt sajt (edami vagy gouda) - 50 gramm
    • liszt - 1 evőkanál
    • bors - 1 darab
    • só - 1 darab
    • + 1 kávéskanál olaj - 4 evőkanál
    • kristálycukor - 1 evőkanál
    • fehér káposzta - 600 gramm
    • tojássárgája - 1 darab

    Elkészítés:

    1. Az élesztős-omlós tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd cipót formálunk belőle és azonnal lehet vele dolgozni. A töltelékhez a káposzta külső leveleit és torzsáját eltávolítjuk, lereszeljük. A cukrot aranybarnára pirítjuk, hozzáadjuk az olajat, a káposztát, ízlés szerint sót, borsot, aztán élénk tűzön, folyamatosan kevergetve megpirítjuk, kb. 15-20 perc. Hagyjuk kihűlni, megszórjuk liszttel, és összekeverjük a tojássárgával. Két sütőlapot kibélelünk sütőpapapírral. Elkészítjük a tésztát, cipót formálunk belőle, majd lisztezett munkalapon kb. 30x40 cm-es téglalapra nyújtjuk. Közepén 5-6 cm-et szabadon hagyva, hosszanti irányban elkenjük a két tésztaszárnyon a tölteléket. A tojást ketté választjuk, a sárgáját elkeverjük az olajjal, a fehérjével pedig megkenjük a középső, szabadon maradt tésztacsíkot. Hosszában kettévágjuk, külső oldaluk felől indulva szorosan feltekerjük a két lapot, és 20-20 egyenlő darabra szeljük. Vágott felükre fordítva, két tenyerünk között kissé kerekre igazítva, sodorva, a sütőlapokra sorakoztatjuk a csigákat, konyharuhával letakarjuk, és fél órát kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Megkenjük a csigák tetejét a tojássárgával, megszórjuk 1-1 nagy csipet reszelt sajttal, és középső bordamagasságon 25-30 perc alatt megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Konyharuhával, vagy tortaharanggal letakarva több napig frissen tartható.