A káposztás tésztáról
Cvekeldi, káposztás kocka, káposztás tészta – akárhogy is hívjuk, ha elkészítjük, mindenképpen remek végeredményre számíthatunk. A káposztás tészta egyszerűen elkészíthető, és nagyon finom. Az egyetlen hosszadalmas folyamat a káposztás tészta főzése során maga a káposzta megpirítása, de viszonylag gyorsan el lehet készülni a folyamat ezen részével is. A káposztát mindenképpen le kell reszelnünk pirítás előtt, utána adhatjuk hozzá a káposztás tésztához. A káposztás tésztát kedvelők két csoportra oszlanak, az édes és a sós ízvilágot preferálók csoportjára. Akár így, akár úgy, az elkészítéséhez mindenképp kell cukor, azon pirul meg a káposzta. De ettől függetlenül természetesen az édes ízt fokozhatjuk, ha a kész káposztás tésztára még több porcukrot szórunk. Melegen és frissen tálalva a legjobb, de sokan rajonganak a már egy napos hidegebb káposztás tésztáért is. A káposztás tésztát általában fodros kockatésztával szokták elkészíteni, de vannak, akik a fusilli tésztáért rajonganak. Ha édesen szeretjük a káposztás tésztát, elkészülte után nincs más dolgunk, mint megszórni porcukorral, és már ehetjük is. Ha borsosan szeretjük a káposztás tésztát, több választási lehetőségünk akad a fogyasztás módját illetően. Süthetünk mellé sertéshúst, vagy akármilyen más, borsozott húst, amit megkívánunk mellé. Remek kiadós egytálétel. Ha már a hús előkerült, mellé savanyúságnak nyugodtan választhatunk csemegeuborkát, vagy céklát, kinek melyik a kedvence. A káposzta remek téli vitaminforrás, fogyasztása a vitaminhiányos időszakban melegen ajánlott.