Feltöltve:

Káposztás papucsok

timer 140
mood Közepes
person 20 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

Rama Vajas Íz20 dekagramm
víz2 dl
tejföl300 gramm
vöröshagyma1 darab
tojás3 darab
olaj3 evőkanál
aszalt szilva10 dekagramm
méz2 evőkanál
szegfűszeg1 evőkanál
4 teáskanál
őrölt fahéj2 teáskanál
lilakáposzta1 darab
vaníliás cukor20 gramm
teljes kiőrlésű liszt50 dekagramm
mézes almaecet1 dl
datolya10 dekagramm

Káposztás papucsok recept.

Elkészítés

1. lépés

Káposztás papucsok elkészítés 1. lépés képe

Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, a hagymát felvágjuk, megpirítjuk, a szintén felvágott káposztát adagokban rárakjuk, együtt dinszteljük. Sózzuk, borsozzuk.
Beletesszük a szegfűszeget, a gyümölcsöket. Együtt dinszteljük. Meglocsoljuk az ecettel, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménnyel és hagyjuk "lesülni" egy picit, majd felöntjük bő vízzel és hagyjuk jól megpuhulni fedő alatt 30 percig.
Ha a leve elfőtt felöntjük még vízzel. Mivel a főzéshez nem használunk cukrot, de a párolt káposzta köret akkor finom, ha kicsit édeskés és kicsit savanykás ezt 2 evőkanál mézzel tudjuk pótolni. Ha nem elég savanykás még egy-két kiskanálnyi ecetet adunk hozzá. A főzés utolsó fázisában (utolsó 10 perc) még egy adagot frissen kicsavarunk a borsőrlőből, hogy az íze igazán pikáns legyen. Ha kész lehúzzuk a tűzről és félre rakjuk.

2. lépés

Káposztás papucsok elkészítés 2. lépés képe

A tésztához a teljes kiőrlésű lisztet két adagban dolgozzuk fel. Vagyis az itt leírt folyamatot kétszer készítjük el, 2 tepsi tésztához, de lehet egyben is és a tésztát a végén 2 részre osztani.
Először 20 deka lisztet egy mélyebb üvegtálba teszünk, majd megolvasztjuk a margarin felét. Amíg az olvad, addig megsózzuk a lisztet és beleszórjuk az egyik vaníliás cukrot. Ha megolvadt a margarin apránként beledolgozzuk a lisztbe, hogy porhanyós tésztát kapjunk. Beletesszük a tejföl felét (150 g), egy tojást beleütünk, majd azzal is összedolgozzuk. Ha nem áll össze hozzáöntünk 1 deci vizet, ha túl lágy a tészta a maradék 5 deka liszttel összedolgozzuk.

3. lépés

Káposztás papucsok elkészítés 3. lépés képe

Előveszünk egy nagy gyúródeszkát és egy hosszú sodrófát. A deszkát belisztezzük, majd rátesszük a tésztát. Mivel a teljes kiőrlésű liszt állaga más, mint a sima lisztté, illetve a tészta is elég puha, a sodrófát is nyújtás előtt be kell lisztezni.

4. lépés

Káposztás papucsok elkészítés 4. lépés képe

A kinyújtott tésztát 15X15 cm-es négyzetekre vágjuk, majd a párolt káposztából két kiskanálnyit rakunk a közepébe és a két szemben lévő sarkát egymásra hajtjuk és így teszünk a másik kettővel is.

5. lépés

Káposztás papucsok elkészítés 5. lépés képe

Egy nagyméretű tepsit bekenünk egy evőkanál olajjal és a kis, káposztával töltött papucsokat, amelyeket az éleknél gondosan összenyomkodtunk elhelyezünk rajta.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Közben felverünk egy egész tojást kézi habverővel és egy ecset segítségével gondosan megkenjük a káposztával töltött papucsokat.

6. lépés

Káposztás papucsok elkészítés 6. lépés képe

A sütő fokozatát 225 fokra csavarjuk az alul-felül sütésre és a tepsire rakott megkent káposztás papucsokat betesszük sülni. Mivel vastagabb tésztáról van szó, nem fog rögtön átsülni, ezért egy villával ellenőrizhetjük kb. 30 perc után, hogy megsült-e. Ha még nem még további 10 percig sütjük, amíg színűk barnás-pirosas nem lesz.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 45"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem

timer 50"
mood Közepes
thumb_up 4
Megnézem

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 2
Megnézem

timer 180"
mood Nehéz
thumb_up 0
Megnézem

timer 0"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 20"
mood Könnyű
thumb_up 2
Megnézem

timer 35"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 50"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem