Káposztás-gombás pirogok
Káposztás-gombás pirogok
  • timer60 perc
  • moodKözepes
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • majoránna - 10 gramm
  • olaj - 1 evőkanál
  • savanyú káposzta - 1 kilogramm
  • szegfűbors - 3 mag
  • babérlevél - 2 darab
  • liszt - 1 kilogramm
  • Knorr Zöldségleveskocka - 1 darab
  • köménymag - 0.5 teáskanál
  • só - 1 teáskanál
  • Knorr Fokhagymás Ízbomba - 1 darab
  • vaj - 2 evőkanál
  • közepes hagyma - 1 darab
  • szárított gomba (legjobb a tinóru) - 100 gramm

Elkészítés:

  1. Áztasd be a gombát meleg vízben kb. 20 percre, majd vágd fel. Tedd a káposztát egy lábosba és add hozzá a gombaáztató vizet és a felaprított gombát. A vajat keverd el a köménnyel. Add a káposztához a fűszerekkel és a Knorr zöldségleves kockával együtt. Az egészet lassan főzd egy órát, hogy a káposzta megpuhuljon.
  2. A hagymát vágd apróra és pirítsd meg egy nagy serpenyőben vajon. * Add hozzá a megfőtt káposztát és mindent piríts át. Ízesítsd Knorr fokhagymás ízbombával, és borssal, ha ez szükséges.
  3. Vágd át késsel a kihűlt káposztát a gombával, hogy a pirog tölteléke ne foglaljon el nagy helyet. Ha a töltelék túl nedves, ad hozzá egy kis zsemlemorzsát.
  4. Pirog tészta: szitáld át a lisztet és add hozzá az olajat és a vizet, lassanként gyúrva a tésztát. Amikor a tészta kezd egyneművé válni, tedd ki a deszkára és dolgozd jól ki, míg sima és ruganyos lesz.
  5. Nyújtsd ki a tésztát vékonyra és pohár vagy más forma segítségével vágj ki belőle kör alakú lemezeket. Mindegyikre tegyél egy teljes kanál tölteléket úgy, hogy a szélét a tésztának hagyd szabadon (kb.3-4 mm-t)
  6. Vizezd be a tészta szabadon hagyott szélét és lisztes kézzel hajtsd össze és alaposan nyomkodd össze a széleket. Az ujjak végével csippentsd össze, vagy villa segítségével nyom bele árkokat.
  7. Főzd ki a pirogokat sós vízben kb. 5 perc alatt. Pirított hagymával tálald. Ha "füleket" akarsz készíteni - ragassz össze két pierog szélét, majd a sarkokat egyesítsd.*Ügyelni kell arra, hogy a vaj ne égjen meg, mert az étel rossz ízű és egészségtelen lesz.