majoránna | 10 gramm |
---|---|
olaj | 1 evőkanál |
savanyú káposzta | 1 kilogramm |
szegfűbors | 3 mag |
babérlevél | 2 darab |
liszt | 1 kilogramm |
Knorr Zöldségleveskocka | 1 darab |
köménymag | 0.5 teáskanál |
só | 1 teáskanál |
Knorr Fokhagymás Ízbomba | 1 darab |
vaj | 2 evőkanál |
közepes hagyma | 1 darab |
szárított gomba (legjobb a tinóru) | 100 gramm |
Káposztás-gombás pirogok a Főételek kategóriában
Áztasd be a gombát meleg vízben kb. 20 percre, majd vágd fel. Tedd a káposztát egy lábosba és add hozzá a gombaáztató vizet és a felaprított gombát. A vajat keverd el a köménnyel. Add a káposztához a fűszerekkel és a Knorr zöldségleves kockával együtt. Az egészet lassan főzd egy órát, hogy a káposzta megpuhuljon.
A hagymát vágd apróra és pirítsd meg egy nagy serpenyőben vajon. * Add hozzá a megfőtt káposztát és mindent piríts át. Ízesítsd Knorr fokhagymás ízbombával, és borssal, ha ez szükséges.
Vágd át késsel a kihűlt káposztát a gombával, hogy a pirog tölteléke ne foglaljon el nagy helyet. Ha a töltelék túl nedves, ad hozzá egy kis zsemlemorzsát.
Pirog tészta: szitáld át a lisztet és add hozzá az olajat és a vizet, lassanként gyúrva a tésztát. Amikor a tészta kezd egyneművé válni, tedd ki a deszkára és dolgozd jól ki, míg sima és ruganyos lesz.
Nyújtsd ki a tésztát vékonyra és pohár vagy más forma segítségével vágj ki belőle kör alakú lemezeket. Mindegyikre tegyél egy teljes kanál tölteléket úgy, hogy a szélét a tésztának hagyd szabadon (kb.3-4 mm-t)
Vizezd be a tészta szabadon hagyott szélét és lisztes kézzel hajtsd össze és alaposan nyomkodd össze a széleket. Az ujjak végével csippentsd össze, vagy villa segítségével nyom bele árkokat.
Főzd ki a pirogokat sós vízben kb. 5 perc alatt. Pirított hagymával tálald. Ha "füleket" akarsz készíteni - ragassz össze két pierog szélét, majd a sarkokat egyesítsd.
*Ügyelni kell arra, hogy a vaj ne égjen meg, mert az étel rossz ízű és egészségtelen lesz.