Kakaós csiga, briós és fonott kalács
Kakaós csiga, briós és fonott kalács
  • timer1000 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • liszt - 50 dekagramm
  • szárított élesztő, vagy 3dkg friss - 1 csomag
  • Ráma - 5 dekagramm
  • tojás - 2 darab
  • citrom reszelt héja - 1 darab
  • porcukor - 5 dekagramm
  • vaníliás cukor - 1 csomag
  • tej - 2.5 dl

Elkészítés:

  1. A lisztet tálba öntjük, beleszórjuk az élesztőt. Ha friss, akkor 0,5 dl tejben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk az olvasztott Ramát, az 1 tojást, a kétféle cukrot, a citromhéjat és a tejet. Simára dolgozzuk, majd ha a felülete hólyagos lesz és elválik az edény falától, letakarjuk. Meleg helyen 30-45 percig kelesztjük.
  2. Ha kakaós csiga készül belőle, akkor 0,5cm vékonyra kinyújtjuk és megkenjük 10 dkg Rama,10 dkg cukor és 2 evőkanál keserű kakaópor keverékével. Feltekerjük és 1 cm-es szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 30 percig kelesztjük és előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük.
  3. Ha fonott kalácsot készítünk, akkor a megkelt tésztát 3 egyenlő darabra osztjuk és egyforma hosszúságúra sodorjuk, majd összefonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 30 percig kelesztjük, felvert tojással megkenjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
  4. Amennyiben brióst szeretnénk sütni, a megkelt tésztából 30 cm hosszú darabokat sodrunk. Az egyik végét megfogjuk úgy, hogy az felfelé álljon, majd a többi tésztát lazán köré tekerjük. Kelesztjük, felvert tojással lekenjük és kristálycukorral megszórjuk, majd ismét kelesztjük, végül 200 fokos sütőben megsütjük.