Kakaós beigli
  • timer60 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    A tésztához

    • liszt - 50 dekagramm
    • vaj vagy Rama - 25 dekagramm
    • élesztő - 2 dekagramm
    • langyos tej - 0.5 dl
    • cukor - 2 dekagramm
    • tojássárgája - 3 darab
    • tejföl - 1.5 dl

    A töltelékhez

    • kakaópor - 12 evőkanál
    • cukor - 12 evőkanál
    • vaj vagy Rama - 20 dekagramm

    A kenéshez

    • tojássárgája - 1 darab
    • tejföl - 1 dl

    Elkészítés:

    1. A lisztet a vajjal vagy a margarinnal gyorsan elmorzsoljuk. Hozzáadjuk az előzőleg felfutatott élesztőt (a fél dl tej ehhez kell), a csipet sót, a tojássárgáját, a tejfölt és a cukrot. Fél órát vagy egy egész éjszakát a hűtőben hagyjuk pihenni. Ha csak fél órát pihentetjük, akkor ne tegyük a hűtőbe! Ebből az adagból 4 rúdnyi beigli lesz. A töltelék is ehhez a mennyiséghez lett megadva. (Ha diósat vagy mákosat is szeretnénk, akkor 2-2 rúdhoz 20 dkg dió vagy mák, 20 dkg cukor, fél dl tej, mazsola és citromhéj kell. Én kevés zsemlemorzsát is szórok közé.)
    2. A puha, rugalmas tésztából 4 cipót formázunk, így is pihentetjük egy keveset. Jó vékonyra kinyújtjuk. A margarint vagy vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a cukros kakaót. Rákenjük a vékonyra kinyújtott tésztára, szélein kihagyunk 2 cm-t. Jó lazán feltekerjük, és kikent tepsibe tesszük a rudakat. Megkenjük őket a tojássárgája-tejföl keverékével. Az oldalukat is; nem baj, ha a rudak között maradt még egy kis hely! Ismét egy fél órát pihentetjük. Az se jó, ha túl kelesztjük, vagy túl nedves a töltelék, mert akkor kirepedhetnek (igaz, engem nem zavar az ilyesmi).
    3. Várakozás közben, ha maradt még a kencéből, megint megkenjük. Sütés előtt lazán felvert tojásfehérjével kenjük át, amitől szép fényes lesz. Villával vagy hústűvel megszurkáljuk. Középmeleg sütőben 20-30 perc alatt elkészül. Sütője válogatja az időt!