Kajszi, narancs, szilva, meggy és csipkebogyó lekvárok
Kajszi, narancs, szilva, meggy és csipkebogyó lekvárok
  • timer120 perc
  • moodKözepes
  • person0 fő

Hozzávalók:

  • cukor - 3 kilogramm
  • narancs - 5 kilogramm
  • szilva - 5 kilogramm
  • citrom - 2 darab
  • őrölt fahéj - csomag
  • vaníliás cukor - 5 csomag
  • meggy - 5 kilogramm
  • Knorr kocsonyásító és tartósító - 6 csomag
  • kajszibarack - 5 kilogramm
  • passzírozott csipkebogyó - 4 liter

Elkészítés:

  1. A kimagozott és jól megmosott gyümölcsöt összeturmixoljuk. Nagy edénybe tesszük és belefacsarjuk a citrom levét, hogy ne barnuljon meg. A gyümölcshöz öntjük a zselésítőt lassan, állandó keverés mellett, hogy ne legyen csomós. Magas hőfokon, kevergetés mellett főzzük, amíg fel nem forr. Akkor hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. Forrástól számított 5 perc után kész.Az előre elkészített üvegekbe öntjük a lekvárt, lezárjuk a tetejét és szára dunsztba (pléd) tesszük fejjel lefelé. 10 perc után visszafordítjuk és a dunsztba hagyjuk kihűlni.
  2. A narancs lekvárt ugyanúgy készítjük, mint a kajszi lekvárt.
  3. A szilva lekvárt ugyanúgy készítjük, mint a kajszi lekvárt, de a vaníliás cukor helyett őrölt fahéjat használunk.
  4. A meggy lekvárt ugyanúgy készítjük, mint a kajszi lekvárt, de a vaníliás cukor helyett őrölt fahéjat használunk és 2,5 kg helyett 3,5 kg cukrot teszünk bele.
  5. A csipkebogyó lekvárt ugyanúgy készítjük el, mint a többi lekvárt.