Kajszi, narancs, szilva, meggy és csipkebogyó lekvárok a Desszertek kategóriában
A kimagozott és jól megmosott gyümölcsöt összeturmixoljuk.
Nagy edénybe tesszük és belefacsarjuk a citrom levét, hogy ne barnuljon meg.
A gyümölcshöz öntjük a zselésítőt lassan, állandó keverés mellett, hogy ne legyen csomós. Magas hőfokon, kevergetés mellett főzzük, amíg fel nem forr. Akkor hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. Forrástól számított 5 perc után kész.
Az előre elkészített üvegekbe öntjük a lekvárt, lezárjuk a tetejét és szára dunsztba (pléd) tesszük fejjel lefelé. 10 perc után visszafordítjuk és a dunsztba hagyjuk kihűlni.
A narancs lekvárt ugyanúgy készítjük, mint a kajszi lekvárt.
A szilva lekvárt ugyanúgy készítjük, mint a kajszi lekvárt, de a vaníliás cukor helyett őrölt fahéjat használunk.
A meggy lekvárt ugyanúgy készítjük, mint a kajszi lekvárt, de a vaníliás cukor helyett őrölt fahéjat használunk és 2,5 kg helyett 3,5 kg cukrot teszünk bele.
A csipkebogyó lekvárt ugyanúgy készítjük el, mint a többi lekvárt.