Feltöltve:

Juhtúrós sztrapacska

timer 90
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

krumpli1 kilogramm
Liszt40 dekagramm
Tojás3 darab
füstölt szalonna15 dekagramm
juhtúró30 dekagramm
tejföl1 pohár
Delikát ételízesítő2 teáskanál
darab

Juhtúrós sztrapacskas szlovák eredetű étel, és odáig vagyunk érte mi magyarok is. Alapja burgonyás nokedli. Mindez köszönhető annak, hogy bizony gabonahiány esetén helyettesítő alapanyagokat kellett keresni, és a burgonya kézenfekvő megoldás volt, hisz a hegyvidéki környezetben is jól termett. Így történt, hogy a galuska készítésekor a liszt egy részét kiváltotta a reszelt nyers burgonya. Ezt az egyszerű krumplis galuskát aztán lehetett tovább ízesíteni juhtúróval, tejföllel és füstölt szalonnnával, attól függően, hogy mi volt elérhető.

Elkészítés

1. lépés

Juhtúrós sztrapacska elkészítés 1. lépés képe

A szalonnát kockázzuk fel és süssük ki a zsírját. Vegyük ki a szalonnakockákat, tegyük félre.

2. lépés

Juhtúrós sztrapacska elkészítés 2. lépés képe

A meghámozott és megmosott krumplit reszeljük le a reszelő kis lyukú felén.

3. lépés

Juhtúrós sztrapacska elkészítés 3. lépés képe

A krumpliból kézzel csavarjuk ki a felesleges vizet.

4. lépés

Juhtúrós sztrapacska elkészítés 4. lépés képe

A lisztet szárazon keverjük össze két teáskanál Delikáttal.

5. lépés

Juhtúrós sztrapacska elkészítés 5. lépés képe

Adjuk hozzá a reszelt krumplit a tojásokat,

6. lépés

Juhtúrós sztrapacska elkészítés 6. lépés képe

Adjunk hozzá 2 evőkanálnyit a kisült szalonna zsírból.

7. lépés

Juhtúrós sztrapacska elkészítés 7. lépés képe

Keverjük össze, szükség szerint kevés vizet is adhatunk hozzá, de csak lassan adagolva. A nokedlinél keményebb tésztát kell kapjunk. (Figyeljünk arra, hogy a liszt mennyisége kicsit változhat attól függően, hogy mennyire volt vizes a krumplink.)

8. lépés

Juhtúrós sztrapacska elkészítés 8. lépés képe

Szaggassuk lobogó forró, sós vízbe, miután feljöttek a víz felszínére, lassabb lángon, időnként megkeverve, főzzük 4-5 percig.

9. lépés

Juhtúrós sztrapacska elkészítés 9. lépés képe

Szűrjük le, és még forrón forgassuk át őket a maradék szalonna zsírban.

10. lépés

Juhtúrós sztrapacska elkészítés 10. lépés képe

Morzsoljuk hozzá a juhtúrót, hogy kicsit megolvadjon benne.

11. lépés

Juhtúrós sztrapacska elkészítés 11. lépés képe

Tálaljuk a sült szalonnakockákkal és tejföllel.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 50"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 50"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 15"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 20"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 25"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 75"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 60"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem