Feltöltve:

Juhtúrós sztrapacska

timer 90
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

krumpli1 kilogramm
Liszt40 dekagramm
Tojás3 darab
füstölt szalonna15 dekagramm
juhtúró30 dekagramm
tejföl1 pohár
Delikát ételízesítő2 teáskanál
darab

Juhtúrós sztrapacskas szlovák eredetű étel, és odáig vagyunk érte mi magyarok is. Alapja burgonyás nokedli. Mindez köszönhető annak, hogy bizony gabonahiány esetén helyettesítő alapanyagokat kellett keresni, és a burgonya kézenfekvő megoldás volt, hisz a hegyvidéki környezetben is jól termett. Így történt, hogy a galuska készítésekor a liszt egy részét kiváltotta a reszelt nyers burgonya. Ezt az egyszerű krumplis galuskát aztán lehetett tovább ízesíteni juhtúróval, tejföllel és füstölt szalonnnával, attól függően, hogy mi volt elérhető.

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    A szalonnát kockázzuk fel és süssük ki a zsírját. Vegyük ki a szalonnakockákat, tegyük félre.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    A meghámozott és megmosott krumplit reszeljük le a reszelő kis lyukú felén.

  3. 3. lépés

    3. lépés képe

    A krumpliból kézzel csavarjuk ki a felesleges vizet.

  4. 4. lépés

    4. lépés képe

    A lisztet szárazon keverjük össze két teáskanál Delikáttal.

  5. 5. lépés

    5. lépés képe

    Adjuk hozzá a reszelt krumplit a tojásokat,

  6. 6. lépés

    6. lépés képe

    Adjunk hozzá 2 evőkanálnyit a kisült szalonna zsírból.

  7. 7. lépés

    7. lépés képe

    Keverjük össze, szükség szerint kevés vizet is adhatunk hozzá, de csak lassan adagolva. A nokedlinél keményebb tésztát kell kapjunk. (Figyeljünk arra, hogy a liszt mennyisége kicsit változhat attól függően, hogy mennyire volt vizes a krumplink.)

  8. 8. lépés

    8. lépés képe

    Szaggassuk lobogó forró, sós vízbe, miután feljöttek a víz felszínére, lassabb lángon, időnként megkeverve, főzzük 4-5 percig.

  9. 9. lépés

    9. lépés képe

    Szűrjük le, és még forrón forgassuk át őket a maradék szalonna zsírban.

  10. 10. lépés

    10. lépés képe

    Morzsoljuk hozzá a juhtúrót, hogy kicsit megolvadjon benne.

  11. 11. lépés

    11. lépés képe

    Tálaljuk a sült szalonnakockákkal és tejföllel.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek