Feltöltve:

Jókai bableves kuktában

timer 90
mood Közepes
person 6 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

tejföl2 dl
sárgarépa3 darab
vöröshagyma2 darab
babérlevél4 darab
fokhagymagerezd2 darab
burgonya4 darab
Liszt2 evőkanál
sertéscomb50 dekagramm
tarkabab25 dekagramm

A Jókai bablevesről

A Jókai bableves egy igazi, ínycsiklandozó magyar klasszikus, amelyet nagy kedvelője, Jókai Mór után neveztek el, hiszen ő is odavolt az ízletes paprikás finomságért! Az eredeti Jókai bableves persze egészen mást volt, mint ahogy manapság ismerjük ezt a fogást, amely azóta hungarikummá vált és közkedvelt egytálétel világszerte. A Jókai bablevest elkészíthetjük bográcsban is, legfontosabb hozzávalói pedig a tarkabab, füstölt csülök, tarja, kolbász, csipetke és zöldségek. Annyi biztos, hogy ha Jókai ma is élne, nem valószínű, hogy ráismerne kedvenc ételére, amely sokat változott az évek alatt, és jelenleg több zöldséggel készül, például sárgarépával vagy zöldpaprikával. Az eredeti Jókai bableves receptjében füstölt, zsenge szopósmalac szerepel, melyet körömmel együtt főztek a levesbe. Az első receptet a Jókai bablevesről Gundel Károly szakácskönyvében olvashatjuk, amely száraz vagy tarkababot egyaránt ajánl, viszont ebben a receptben már füstölt sertéscsülök szerepel, melyet vajpuhára főzünk és a levét, úgy, mint a tetejére kiült zsírját is felhasználjuk a későbbiekben. Gundel az eredeti Jókai bableves elkészítéséhez kolbászzsírból és lisztből készült világos rántást ajánl apróra vágott vöröshagymával, pirospaprikával és petrezselyemzölddel. A rántás hozzáadása után fel kell forralni a Jókai bablevest, majd tejföllel behabarni és végül hozzáadni a kiszaggatott csipetkéket. Ízlés szerint rakhatunk bele kolbászt is, melyből sokan a debrecenit ajánlják. Az igazi Jókai bablevest forrón tálaljuk egy kis tejföllel, ecettel és petrezselyemmel ízesítve!

Elkészítés

1. lépés

Jókai bableves kuktában elkészítés 1. lépés képe

A megtisztított vöröshagymát kevés olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, a fokhagymát, az ízlés szerinti ételízesítőt, az őrölt köményt és a borsot. Beletesszük a kockára vágott sertéshúst, a babérlevelet és a babot. Felöntjük annyi vízzel, hogy kétujjnyira ellepje és az egészet puhára főzzük. Aki teheti, készítheti kuktában, mert sokkal rövidebb a főzési idő. Ebben az esetben kuktában készült, így kb. 50 percig tartott.

2. lépés

Amikor megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított és kockára vágott burgonyát, valamint a sárgarépát, majd felöntjük még kb 1-1,5 liter vízzel. Ízlés szerint ételízesítőt adunk hozzá. Amikor minden alapanyag puhára főtt, összekeverjük a lisztet és a tejfölt egy kevés főzőlével és besűrítjük a levest.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 35"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 2
Megnézem

timer 150"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 6
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem