tejföl | 2 dl |
---|---|
sárgarépa | 15 dekagramm |
vöröshagyma | 1 darab |
tojás | 1 darab |
bors | 8 mag |
olaj | 1 dl |
babérlevél | 2 darab |
fokhagymagerezd | 2 darab |
liszt | 10 dekagramm |
fehérrépa | 15 dekagramm |
tarkabab | 25 dekagramm |
füstölt csülök | 80 dekagramm |
paprikás füstölt kolbász | 10 dekagramm |
Jókai bableves – csipetkével a Levesek kategóriában
Előző este külön-külön tálban langyos vízbe áztassuk be a babot, és a csülköt.
Másnap annyi hideg vízbe tegyük oda főni a csülköt, hogy éppen ellepje.
Ha félig megfőtt, tegyük hozzá a babot, babérlevelet, fokhagymát, és a borsot.
Tisztítsuk meg a répákat, és vágjuk össze karikákra. A kolbász is karikázzuk fel.
Ha a bab kezd puhulni tegyük hozzá a felvágott zöldségeket és a kolbászt, majd főzzük puhára. (Mindkettőnek ugyanolyan főzési időre van szüksége.)
Közben készítsük el a csipetkét: egy mély tányérban: 7 dkg lisztet keverjük el a tojással és egy csipet sóval. Víz nélkül gyúrjunk belőle kemény tésztát és formáljunk belőle kis cipót.
Csipkedjük babszemnyi darabokra, lisztezzünk meg egy kis vágódeszkát, és kicsit formázzuk meg.
Ha megfőtt a csülök, szedjük ki a levesből, csontozzuk ki, és vágjuk fel kis darabokra, majd rakjuk vissza a levesbe.
Egy kis edényben hevítsünk olajat, és picit pirítsunk meg 3 dkg lisztet. Vágjuk fel a hagymát és adjuk hozzá, majd néhány percig pirítsuk együtt őket. folyamatosan kavargassuk, nehogy leégjen. Húzzuk le a tűzről, majd szórjuk meg pirospaprikával és kevergessük jól el.
Öntsük fel 3 dl hideg vízzel, keverjük simára, és szűrjük (ha szitán keresztül szűrjük, elkerülhetjük a csomósodást) a leveshez, közben folyamatosan kevergetjük.
Adjuk a leveshez a tejfölt is, majd forraljuk fel a levest ismét, és tegyük bele a csipetkét.
Még 10-12 percig főzzük, ízlés szerint tehetünk bele sót, ecetet.