Feltöltve:

Húsvéti főtt sonka

timer 90
mood Közepes
person 8 fő
thumb_up 2

Hozzávalók

sárgarépa1 darab
vöröshagyma1 darab
babérlevél3 darab
feketebors10 mag
Fokhagyma1 darab
borókabogyó5 mag
fehérbor2 dl
petrezselyem gyökér1 darab
nyers füstölt sonka1 kilogramm
zellerszál2 darab

Szeretnéd, ha idén a te húsvéti sonkádról áradozna a család? Segítünk a tökéletes recepttel!

A hagyományos húsvéti menüsor elképzelhetetlen a házi sonka nélkül, azonban pár lépésre érdemes figyelni készítésekor. Mielőtt a sonka főzéséhez kezdenél, kóstold meg, mennyire sós. Ha nagyon, áztasd be egy éjszakára hideg vízbe. Fontos még lemérni a húsvéti sonka súlyát, mert kétszer annyi vízben és óráig kell hagyni főni, mint ahány kilós a hús. A sonka főzésekor ajánlott az első forrás után cserélni a főző vizet. Ha ellenőrizted – mondjuk hústűvel – a sonka készültségi fokát, mindenképp saját levében hagyd kihűlni – így még több ideje van magába szívni az értékes fűszerek és zöldségek zamatát.

Ha elkészült a főtt sonka, már csak pár apróság hiányzik a szenzációs vendégváró hidegtálhoz: egy tálkányi tojáskrém, pár darab főtt tojás, egy-két majonézes saláta, esetleg egy mennyei kalács. Ezekhez is találsz receptet oldalunkon!

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    Ha eléggé sós, szép parasztsonka darabot vásároltunk, akkor áztassuk be legalább 3-4 órára hideg vízbe. De hagyhatjuk benne akár egész éjszakára is, ha tudjuk, cseréljük ki párszor a vizet.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    Öntsük le a vizet róla és öntsük fel friss hideg vízzel. Tegyünk a vízbe egy félbevágott fokhagyma fejet, egy megpucolt és félbevágott vöröshagyma fejet. Pár darab babérlevelet, fekete borsot és borókabogyót. De akár tehetünk bele borecetet is, fehérbort, vagy leveszöldségeket is.

  3. 3. lépés

    Tegyük fel a legkisebb lángra és szép lassan melegítsük föl. Forrástól számítva főzzük 30-40 percet. A sonka formájától, méretétől, minőségétől függően a főzési idő változhat. Ezért főzés közben ellenőrizzük időnként a készültségét.

  4. 4. lépés

    Vegyük le a tűzről és a saját levében hagyjuk kihűlni. A kihűlt léből vegyük ki a sonkát, a levet zsírtalanítsuk le és szűrjük le.

  5. 5. lépés

    A sonkát tálaljuk tormával, majonézzel, mustárral, Globus Ínyenc mártással, friss zöldségekkel és főtt tojással.
    A sonka levét használjuk fel levesek, főzelékek, rizottók készítésére.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 20"
mood Könnyű
thumb_up 2
Megnézem

timer 15"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 4
Megnézem

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 5
Megnézem

timer 250"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem
{verbatim} {/verbatim}