Húsos-zöldséges lencseleves a Levesek kategóriában
A lencsét kb. 4 órára hideg vízbe áztatjuk.
Megtisztítjuk a vöröshagymát, majd apróra vágjuk, kuktába tesszük, sózzuk, borsozzuk és kevés olajon üvegesre pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát, majd beletesszük a kockára vágott sertés húst, a lencsét, a zúzott fokhagymát és felengedjük annyi vízzel, hogy 3 ujjnyira ellepje. Hozzátesszük a leveskockákat, a babérleveleket és 40 percig főzzük.
Amikor megpuhult, átöntjük a húsos lencsét egy nagyobb fazékba, hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, petrezselyem gyökeret és burgonyát, felöntjük kb. 3 liter vízzel, majd addig főzzük, amíg minden összetevő meg nem puhul.
Ezután lehúzzuk a tűzről, és a két pohár tejfölhöz habverővel hozzákeverünk kb. 3 dl-t a leves levéből, majd beleöntjük a kész levesbe. A 30 g ételsűrítőt elkeverjük 1 dl hideg vízzel és azt is hozzáadjuk a leveshez. Visszatesszük a tűzre és folyamatos keverés mellett megvárjuk, amíg felforr. Ízlés szerint még sózhatjuk.