Húsos bab recept.
A száraz babot főzés előtt legalább négy órával tálba tesszük és annyi vízbe áztatjuk, ami ellepi. Mialatt a bab ázik, a marhahúst felkockázzuk, a libaszárnytövet megtisztítjuk, a leszedett zsiradékot kisütjük és kihűtjük. Apróra kockázzuk a megtisztított vöröshagymát. A megdermedt zsírt összekeverjük a liszttel és a fűszerekkel.
Egy olyan kb. 6 literes lábosra van szükségünk (az öntöttvas az igazi), amit a sütőbe tehetünk. A beáztatott bab felét a lábasba tesszük, rá a felkockázott marhahúst, a füstölt húst és a libaszárnytövet. Befedjük a maradék babbal. A bab tetejére jön a vöröshagyma, a zúzott fokhagyma és a lisztes, fűszeres zsír.
Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és fedőt teszünk rá. 180 fokos sütőben 4 óra hosszat sütjük. Mikor kész, összekeverjük.