Hideg meggyleves
Hideg meggyleves
  • timer60 perc
  • moodKönnyű
  • person4 fő

Hozzávalók:

  • tejföl - 1 darab
  • cukor - 4 dekagramm
  • szegfűbors - 3 darab
  • liszt - 2 dekagramm
  • vörösbor - 1 dl
  • szegfűszeg - 10 darab
  • citrom - 1 darab
  • fahéj rúd - 1 darab
  • vaníliás cukor - 3 dekagramm
  • meggy - 50 dekagramm

Elkészítés:

  1. Tegyük 2 dl hideg vízbe a fahéjat, szegfűszeget, a lereszelt citroméj 3/4-ét (fehér rész ne kerüljön bele!), a fél citrom levét,egy csipet sót és 1 dkg cukrot.
  2. Forraljuk fel és kis lángon főzzük el a felére a folyadékot. Majd szűrjük le. Ezalatt forraljunk fel 1 liter vizet. Adjuk hozzá a meggyet, a cukor többi részét, 1 dkg vaníliás cukrot,a bort és az előbb leszűrt fűszeres redukciót.
  3. Főzzük mindössze 3-4 percig. Ezalatt keverjük simára a lisztet kb. fél dl hideg vízben, adjuk hozzá a tejfölt és jól keverjük el. Adjuk a forró leveshez egy szitán keresztül, vigyázva, hogy szép homogén, sima legyen a levesünk.
  4. Jól keverjük át a levest. Hozzuk újra forrásba keverés közben és főzzük további 3-4 percig. Vegyük le a tűzről és hagyjuk hűlni 5-10 percig. Adjuk hozzá a lereszelt citromhéj maradék egynegyedét és a maradék 2 dkg vaníliás cukrot. Hűtsük le hűtőben 7-8 fokra. Tálalás előtt kóstoljuk meg, adjunk még hozzá cukrot és frissen facsart citromlét. Tálaljuk lehűtött tányérokban, vagy csészékben. A tetejére tehetünk tejszínhabot és díszíthetjük menta, vagy méhfű levelekkel. Számítsunk rá, hogy egy csészével nem lesz elég, mindenki kérni fog még a levesből.