Héve klész és sós perec
Héve klész és sós perec
  • timer200 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

    Tészta

    • liszt - 70 dekagramm
    • élesztő - 5 dekagramm
    • cukor - 2 evőkanál
    • tej - 350 milliliter
    • Rama (olvasztva) - 15 dekagramm
    • só - 3 teáskanál
    • köménymag - 1 kevés
    • szezámmag - 1 kevés
    • búzadara - 4 evőkanál

    Elkészítés:

    1. Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a liszthez a 2 evőkanál Ramával és közepes keménységű kelt tésztát készítünk. 30 perc alatt meleg helyen a duplájára kelesztjük.
    2. Elfelezzük a tésztát. Az egyik felét 4 cipóra osztjuk, a másikat 8 cipóra. A 4 cipót egyenként kisodorjuk, megkenjük az olvasztott Ramával és megszórjuk 1 evőkanál búzadarával mindegyik cipót. Felsodorjuk mint a piskótatekercset és csomót kötünk belőle. Egy dupla fenekű, magas falú lábasba helyezzük, melyet előtte Ramával kikentünk. 1,5 dl víz és 1 evőkanál só keverékét öntjük rá. Rátesszük a tűzhelyre és takarék lángon kb. 100-120 perc alatt kigőzöljük Akkor jó, ha a víz elfőtt alóla.
    3. Sós kifli: a 8 gombócot egyenként kisodorjuk lapostányér nagyságúra, megkenjük az olvasztott Ramával és megszórjuk sóval, majd kettő lapot egymásra helyezünk. 8 cikkre vágjuk és egyenként felsodorjuk, mint a kiflit. Így még 20 percig kelesztjük, majd megkenjük tojással, megszórjuk köménymaggal és szezámmaggal. 180 fokon 25 -30 perc alatt szép pirosra sütjük.