Héve klész és sós perec a Desszertek kategóriában
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a liszthez a 2 evőkanál Ramával és közepes keménységű kelt tésztát készítünk. 30 perc alatt meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Elfelezzük a tésztát. Az egyik felét 4 cipóra osztjuk, a másikat 8 cipóra. A 4 cipót egyenként kisodorjuk, megkenjük az olvasztott Ramával és megszórjuk 1 evőkanál búzadarával mindegyik cipót. Felsodorjuk mint a piskótatekercset és csomót kötünk belőle. Egy dupla fenekű, magas falú lábasba helyezzük, melyet előtte Ramával kikentünk. 1,5 dl víz és 1 evőkanál só keverékét öntjük rá. Rátesszük a tűzhelyre és takarék lángon kb. 100-120 perc alatt kigőzöljük Akkor jó, ha
a víz elfőtt alóla.
Sós kifli: a 8 gombócot egyenként kisodorjuk lapostányér nagyságúra, megkenjük az olvasztott Ramával és megszórjuk sóval, majd kettő lapot egymásra helyezünk. 8 cikkre vágjuk és egyenként felsodorjuk, mint a kiflit. Így még 20 percig kelesztjük, majd megkenjük tojással, megszórjuk köménymaggal és szezámmaggal. 180 fokon 25 -30 perc alatt szép pirosra sütjük.