Feltöltve:

Hentes tokány

timer 60
mood Könnyű
person 4 fő
thumb_up 5

Hozzávalók

sertés comb60 dekagramm
füstölt csemegeszalonna10 dekagramm
vöröshagyma (nagy fej)1 darab
fokhagyma gerezd4 darab
sűrített paradicsom konzerv (7 dkg)1 darab
gépsonka15 dekagramm
csemege uborka10 dekagramm
száraz fehérbor0.1 liter
Delikát ételízesítő2 teáskanál
só, bors darab

A hentestokányról
A tokány a magyar konyha egyik legősibb húsfélesége. Jellegzetes elkészítési módja, hogy a húst rostjaira merőlegesen 4-6 centiméter hosszúságú, ceruzavastagságú csíkokra vágják. Ezt „tokányra vágásnak” is hívják. Elmaradhatatlan fűszere a bors, ez a lelke minden tokányváltozatnak. Minden más fűszer és segédanyag, (pl.: majoranna, paradicsom, gomba, zöldborsó) más-más ízű tokányt hoz létre. Ha sok alapaanyagot használunk a hentestokányhoz, több időt vesz igénybe, de megéri, mert kimondottan ízletes végeredménnyel zárhatjuk a főzést. A hentestokány ízvilágát a sonka és a csíkokra szelt csemegeuborka adja. Ha nagy adagot szeretnénk készíteni a hentestokányból, nyugodtan dolgozhatunk egy kilogramm hússal. A hentestokányt alapvetően sertéshúsból készítjük, de aki a csirkehúst jobban szereti, nyugodtan helyettesítheti azzal. Viszont a csirkehúst nem érdemes csíkokra vágni, mivel sokkal omlósabb, mint a sertéshús, ezáltal szétfoszlana a hentestokány főzése közben. Nyugodtan vághatjuk kockára. Itt is szabad variálni az ízekkel. Egyesek egész paradicsomokat tesznek a hentestokányba, míg mások paradicsompürével dolgoznak. Mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy mi a számára leginkább megfelelő ízvilág. Aki szereti, alaplevet is használhat a hentestokány megfőzéséhez, garantáltan intenzívebb hatása lesz a végeredménynek. A köretek közül is válogathatunk, mivel a hentestokány többféle kísérő étellel is nagyon finom. A hentestokányt tálalhatjuk rizzsel, galuskával, a diétázók esetében pedig magas rosttartalmú bulgurral.

Elkészítés

  1. 1. lépés

    1. lépés képe

    A szalonnát vágjuk vékony csíkokra. Lassú tűzön süssük ki a zsírját. Ezalatt a hagymát vágjuk vékony félkarikákra. Adjuk a szalonnához, és továbbra is lassú tűzön pirítsuk aranysárgára.

  2. 2. lépés

    2. lépés képe

    Eközben vágjuk a húst vékony csíkokra, a fokhagymát aprítsuk.

  3. 3. lépés

    3. lépés képe

    A húst, a fokhagymával együtt adjuk a megpirult hagymához.

  4. 4. lépés

    4. lépés képe

    Ízesítsük 2 tk Delikáttal, őrölt borssal. Saját levében pároljuk ¾ puhára (kb. 35 perc), szükség szerint a vizet pótoltjuk.

  5. 5. lépés

    5. lépés képe

    A sonkát és az uborkát vágjuk vékony csíkokra. Kevergetve forraljuk el a hús levét, adjuk hozzá a sonka és uborka csíkokat, röviden pirítsuk össze.

  6. 6. lépés

    6. lépés képe

    Adjuk hozzá a paradicsom pürét, ezt is pirítsuk röviden. Öntsük fel a fehérborral és kb. 1,5 dl hideg vízzel. Félig lefedve, lassú közepes lángon főzzük készre 12-15 perc alatt. Tálaljuk párolt rizzsel vagy tarhonyával.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 20"
mood Könnyű
thumb_up 2
Megnézem

timer 15"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 30"
mood Könnyű
thumb_up 4
Megnézem

timer 250"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem

timer 90"
mood Közepes
thumb_up 2
Megnézem