Feltöltve:

Házi kürtöskalács

timer 0
mood Közepes
person 1 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

meggy, fagyasztott, vagy befőtt is lehet
babapiskótamorzsa

Az őzgerincforma megkenéséhez

Rama vagy olaj a forma megkenéséhez1 kevés

A tésztára sütés közben

víz50 milliliter
porcukor50 gramm
vaj vagy sütőmargarin50 gramm

A tésztához

tej250 milliliter
porcukor (az élesztőhöz)1 kávéskanál
langyos tej (az élesztőhöz)50 milliliter
élesztő30 gramm
tojás2 darab
vaj vagy sütőmargarin50 gramm
porcukor50 gramm
rétesliszt500 gramm

A tésztára sütés előtt

porcukor75 gramm
liszt50 csapott evőkanál
durvára tört dió60 gramm

Elkészítés

  1. 1. lépés

    Az élesztőt a kávéskanál porcukorral és a 0.5 dl langyos tejjel egy kis csészében felfuttatjuk. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. A tésztát bedagasztjuk, hogy szép egyenletes legyen, kb 15 perc. Ha kész, meghintjük a tetejét simaliszttel, konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kelesztjük 30 percig. Míg kel, a durvára tört diót összekeverjük a liszttel és a porcukorral. Előkészítünk 2 db őzgerincformát a sütéshez, mindkettőt megkenjük olajjal vagy vajjal vagy sütőmargarinnal. A megkelt tésztát gyúródeszkán átdolgozzuk, és 2 egyforma nagyságú cipóra osztjuk. A cipókat egyenként 0.5 cm vastagságúra nyújtjuk és 2 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat a vajazott vagy sütőmargarinozott formára rakjuk úgy, hogy a szélüknél takarják egymást. A tészta felületét megkenjük a diós masszával. Az így előkészített tésztát még 20 percig kelesztjük. Előmelegített, légkeveréses sütőben a 3. rácson 170 C-on kezdjük sütni. Közben előkészítjük a vajas vagy sütőmargarinos mázat, amivel sütés közben fogjuk kenegetni a tésztát. 100 g por, vagy kristálycukorból, 1/2 dl vízből és 50 g vajból vagy sütőmargarinból készítünk keveréket, ezt felfőzzük. 15 perc sütés után a tészta tetejét meglocsoljuk a cukros mázzal, ekkor a keverék felét használjuk fel. További 10-15 perc sütés után újra megnedvesítjük a tészta tetejét a cukros mázzal. Ezután készre sütjük a kalácsot. Fontos, hogy a kész kalácsot a formában hagyjuk kihűlni, ebben az esetben megtartja szép híd alakját a formáról való levétel után is. Tetejére porcukrot szórunk és nagy szeretettel kínáljuk.

Tetszett a recept?

Hozzászólások

Hasonló receptek

Örmény mézes sütemény

timer 240"
mood Közepes
thumb_up 0

Oroszkrém torta

timer 300"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos-citromos kuglóf

timer 80"
mood Könnyű
thumb_up 0

Lekváros linzer

timer 0"
mood Könnyű
thumb_up 1

Feketeerdő kuglóf

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliás diós kifli (hókifli)

timer 10"
mood Könnyű
thumb_up 1

Eszterházy-torta

timer 90"
mood Nehéz
thumb_up 0

Diókrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Karamellkrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Narancsos csokoládékrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Vaníliakrém

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Kakaós piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Piskóta alaprecept

timer 40"
mood Könnyű
thumb_up 0

Csokoládé kekszes torta

timer 90"
mood Könnyű
thumb_up 0

Tepsis palacsinta

timer 60"
mood Könnyű
thumb_up 0

Somlói galuska

timer 120"
mood Közepes
thumb_up 0

Csokis-mandulás karácsonyi kifli

timer 255"
mood Könnyű
thumb_up 2

Zöld spárgás, mozzarellás quiche

timer 70"
mood Könnyű
thumb_up 0
Feliratkozom a hírlevélre