Házi kolbász
Házi kolbász
  • timer180 perc
  • moodKözepes
  • person1 fő

Hozzávalók:

  • sertéshús - 8 kilogramm
  • fokhagyma - 20 dekagramm
  • só - 20 dekagramm
  • szerecsendió - 2 gramm
  • őrölt bors - 2 dekagramm
  • porcukor - 3 evőkanál
  • erős őrölt paprika - 10 dekagramm
  • őrölt pirospaprika - 30 dekagramm
  • zsírszalonna - 2 kilogramm

Elkészítés:

  1. A húst közepes lyukú húsdarálón ledaráljuk. A fokhagymát összezúzzuk és öntünk rá fél dl vizet.
  2. A darált húst elterítjük a húsos ládába, és rárakunk minden fűszert, jól összekeverjük.
  3. Utána ismét jól átkeverjük és a megtisztított bélbe gépi töltővel betöltjük. Felakasztjuk rúdra, másnap füstre visszük, 5 napig füstölik, utána száraz, hűvös helyen szárítjuk.
  4. Sütése: A tepsibe teszünk egy kis zsírt, belerakjuk a kolbászokat és a tetejét is egy kicsit bezsírozzuk. 180 fokon 30 percig sütjük, ha kell, megfordítjuk.