Feltöltve:

Házi kenyér

timer 80
mood Nehéz
person 25 fő
thumb_up 0

Hozzávalók

víz7 dl
tojás1 darab
olaj3 evőkanál
cukor4 teáskanál
finomliszt90 dekagramm
2 teáskanál
élesztő2 dekagramm

Házi kenyér recept.

Elkészítés

1. lépés

Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, a sót, a cukrot. Ezeket kézzel kicsit átkeverjük. A fél csomag élesztőt egy kis pohárban 1 dl, a langyosnál picit melegebb vízben elkeverjük, hogy feloldódjon. Ráöntjük a lisztre, majd hozzáöntünk még 5 dl langyos vizet és hozzáadjuk az olajat. Elkezdjük összekeverni az anyagokat és elkezdjük gyúrni, dagasztani a tésztát. Dagasztás közben felvesz még 10-12 dkg lisztet. Amikor a tésztát megdagasztottuk, (kb. 10 perc), egyenletes lesz, nincsenek benne csomók, cipót formázunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyre tesszük keleszteni. 2 órán át hagyjuk kelni.

2. lépés

2 óra múlva pár mozdulattal átgyúrjuk, leeresztjük, így kimegy az élesztő által termelt gáz a tésztából. És ismét visszatesszük 1 órát kelni a tésztát. Ha ez megvan, ismét leeresztjük és formára igazítjuk. Lehet 1 kenyeret sütni belőle, akkor egy 1,5 kg-os kenyérke lesz, vagy 2 kisebbet, mert az elfér egy tepsiben egymás mellett a kettő 750 gr-os kenyér.

3. lépés

A formára igazított cipót a sütőlap közepére tesszük. A cipót egy enyhén benedvesített konyharuhával takarjuk le, de most csak 30 percig kelesszük már. Amíg kel, addig felverünk 1 tojást a kenéshez és begyújtjuk a sütőt, hadd melegedjen elő. A kelesztés után megkenjük a felvert tojással, majd éles késsel kicsit bevágjuk. 180 fokon 50 perc alatt készre sül. Ha elkészült rácsra tesszük hűlni, hogy szellőzni tudjon az alja is.

Tetszett a recept?

Kinyomtatom

Hozzászólások

Hasonló receptek

timer 45"
mood Közepes
thumb_up 1
Megnézem

timer 50"
mood Közepes
thumb_up 4
Megnézem

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 0
Megnézem

timer 45"
mood Könnyű
thumb_up 4
Megnézem

timer 180"
mood Nehéz
thumb_up 0
Megnézem

timer 0"
mood Közepes
thumb_up 0
Megnézem

timer 20"
mood Könnyű
thumb_up 2
Megnézem

timer 35"
mood Könnyű
thumb_up 1
Megnézem